Fakta om klimaaftalen fra Paris

* Den internationale aftale fra klimatopmødet COP21 i Paris har som mål at holde den globale opvarmning under 2 grader og helst 1,5 grader.

* Paris-aftalen træder i kraft, 30 dage efter at den er ratificeret (godkendt) af mindst 55 lande, der tilsammen tegner sig for mindst 55 procent af den globale CO2-udledning.

* Tallene indebærer, at et antal af klodens store CO2-udledere som USA og Kina skal tiltræde aftalen, før den bliver juridisk bindende.

* Det første land, der i februar ratificerede COP21-aftalen, var Stillehavsstaten Fiji. Få dage efter fejede en voldsom cyklon tværs over øgruppen og dræbte mindst 42 mennesker.

* Også Palau og Marshalløerne har ratificeret Paris-aftalen.

* Verdensbanken, der er oprettet for at bekæmpe fattigdom, meddelte 7. april, at den nu vil bruge 28 procent af sine investeringer direkte på klimaprojekter. Alle bankens fremtidige engagementer skal forholde sig til klimaændringerne.

* Ifølge Dansk Industri vil gennemførelse af Paris-aftalen kunne betyde næsten en fordobling af Danmarks eksport af energiteknologi til EU, USA, Kina og Mexico frem mod 2030 til cirka 120 milliarder kroner årligt.

Kilde: FN's klimasekretariat (UNFCCC), The Guardian, Dansk Industri.

/ritzau/

Dagens Gossip