Fakta om Muhammed-krisen

* Da Jyllands-Posten i 2005 valgte at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed, skabte det stor virak i både Danmark og den muslimske verden. I Libanon og Syrien blev danske ambassader udsat for brandattentater.

I mange andre muslimske lande blev dannebrog brændt af under store demonstrationer.

* Sagen har ikke kun ført til demonstrationer, men skabte også problemer for firmaer som Arla Foods, der eksporterer mange af sine produkter til den arabiske verden.

* Muhammed-tegningerne var også anstødsstenen til, at en dansk-somalisk mand 1. januar 2010 angreb Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

I en anden terrorsag, hvor to pakistanskfødte mænd planlagde et angreb mod Jyllands-Posten, var tegningerne den centrale årsag til terrorplottet.

* En delegation af muslimer tilknyttet Islamisk Trossamfund tog i 2006 til Libanon og Egypten med en mappe fyldt med fornærmende billeder af profeten. Organisationen erkender nu, at det var en fejl.

- Hvis vi havde kunnet forudsige, at der ville ske menneskelige og materielle ødelæggelser, så havde vi aldrig nogensinde taget den tur rundt i Mellemøsten, siger Imran Shah til P1 9. februar 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip