FAKTA: Om Ugandas præsident

* Yoweri Museveni bliver født den 15. august 1944 i Ntungamo i Uganda som søn af Amos Kaguta, der er kvægpasser, og Esteri Kokundeka.

* Han uddannes i økonomi fra universitetet Dar Es Salaam i Tanzania i 1970.

* Samme år rejser han tilbage i Uganda, hvor han begynder at arbejde for premierminister Milton Obote.

* Men den 25. januar 1971 er han nødsaget til at gå i eksil i Tanzania, da Obote bliver væltet af Idi Amin.

* I sin tid i Tanzania danner han guerillabevægelsen Front for National Salvation (Fronasa) med det formål at styrte Amin.

* Det lykkes i april 1979, og fra 1979-1980 besidder Museveni posten som Ugandas forsvarsminister.

* Men efter at Milton Obote i 1980 bliver valgt til præsident, angiveligt ved valgsvindel, påbegynder Musevenis guerillaer en fem år lang borgerkrig, der i 1986 ender med, at Museveni indsættes som præsident. Han tages i ed den 29. januar 1986.

* I Musevenis regeringstid bliver der gennemført et håndfast tilpasningsprogram, der er med til at genrejse landet økonomisk.

* Samtidig bliver der indledt en demokratiseringsproces, som i 1996 resulterer i det første frie parlaments- og præsidentvalg siden landets uafhængighed fra Storbritannien i 1962. Der er dog ingen deltagelse af politiske partier.

* Yoweri Museveni vinder præsidentvalget med 74,2 procent af stemmerne.

* I marts 2001 bliver han genvalgt med 69,3 procent af de ugandiske stemmer.

* Og fem år senere, den 25. februar 2006 tager han præsidenttitlen for tredje gang, idet han erklæres vinder af det første flerpartis-præsidentvalg.

* Musevenis i stigende grad autoritære styre medfører kritik, både i Uganda og internationalt. Samtidig anklages Musevenis regering for omfattende korruption.

* Det ændrer dog ikke på, at han bliver genvalgt ved præsidentvalget i 2011. Her vinder Museveni med 68 procent af stemmerne.

* Den 17. januar 2014 afviser Yoweri Museveni at godkende den omstridte homolov, hvor homoseksuelle risikerer livsvarigt fængsel.

* Men i løbet af få dage vender præsidenten på en tallerken, og den 24. februar underskriver han loven, der foruden livstidsdomme indeholder en rapporteringspligt for alle borgere uanset seksuelle præferencer.

* Loven får Danmark til at omlægge en del af udviklingsbistanden til Uganda.

Kilde: CNN Library og Den Store Danske Encyklopædi

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip