FAKTA: Omstridt selskab kæmper videre for Thulekontrakt

Sagen om at drive og vedligeholde Thulebasen i Grønland er endnu ikke forbi.

Exelis Services, der i første omgang vandt udbuddet, afviser en afgørelse fra den amerikanske domstol Court of Federal Claims, der tidligere på året underkendte servicevirksomhedens ret til at varetage den dyrebare kontrakt.

Få her overblik over, hvad er gået forud:

* Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten på det amerikanske militærs Thulebase.

* Dansk-grønlandske Greenland Contractors har haft kontrakten i 40 år. Den nuværende kontrakt udløber 30. september i år.

* Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma, sådan som det kræves i forsvarsaftaler fra 1950'erne.

* Af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Det skete efter en advarsel fra Kammeradvokaten i sommeren 2013.

* I slutningen af 2014 fik Exelis Services kontrakten til en værdi af 2,4 milliarder kroner. Kontrakten løber i syv år.

* De tre andre selskaber, der også bød på opgaven, klagede med påstand om, at selskabet ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet.

* Exelis Services kritiseres for at være et skuffeselskab for det amerikanske firma Vectrus. Virksomheden mener selv, at den lever op til kravene i udbuddet.

* 8. februar 2015 blev de tre selskabers klage afvist af den amerikanske rigsvision.

* Men i maj i år fastslog Court of Federal Claims, at Exelis Services ikke kunne tildeles kontrakten, fordi det er et dansk skuffeselskab.

* 27. juli appellerer Exelis Services domstolens afgørelse.

* Entreprenørkoncernen MT Højgaard har meldt ud, at US Air Force har tilkendegivet ønske om at forlænge kontrakten med Greenland Contractors, der ejes af MT Højgaard og det grønlandske selvstyre.

Kilder: Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip