FAKTA: Overblik over Volkswagen-skandalen

Onsdag trådte den øverste chef for Volkswagen, Martin Winterkorn, tilbage, efter at den store tyske bilfabrik er blevet anklaget for snyd med udledninger fra dieselbiler.

Det er blevet kaldt den største skandale nogensinde inden for bilbranchen, hvor 11 millioner VW-dieselbiler anslås at være udstyret med en falsk software, der skal skjule mængden af de såkaldte NOx-gasser.

NOx er en fællesbetegnelse for de to stoffer kvælstofdioxid (NO2) og kvælstofoxid (NO). Kvælstofdioxid er sundhedsskadeligt for mennesker. Via kemisk omdannelse i atmosfæren kan stofferne være med til at skabe smog og syreregn.

Det står endnu ikke klart, om der også er foregået noget ulovligt i Europa og Danmark.

* 18. september rapporterer den britiske avis The Guardian, at den amerikanske myndighed med ansvar for miljøbeskyttelse, Environment Protection Agency, anklager Volkswagen for at have installeret et computerprogram i biler til det amerikanske marked, der får bilerne til at reducere udledningen af NOx-gas.

* Programmet blev kun aktiveret, når bilerne skulle forbi de amerikanske testanlæg. Bilen genkender test-cyklussen hos de amerikanske myndigheder og sætter en særlig ren forbrænding i gang, mens testen står på.

* Så snart bilerne kører ude på vejene, bliver der skruet op for forureningen, så den overskrider de amerikanske grænseværdier. Forureningen kan have overskredet grænseværdierne med helt op til 40 gange det tilladte.

* De amerikanske justitsmyndigheder har indledt en efterforskning, der kan ende med en straffesag. Den tyske anklagemyndighed er også ved at granske sagen.

* Volkswagen erkender, at der er snydt. Onsdag træder Martin Winterkorn tilbage. Han siger dog, at han ikke er bevidst om selv at have begået fejl.

* Aktien i selskabet er faldet hele ugen, men efter topchefens afsked tog aktien et hop op og endte med en stigning på godt 5,2 procent efter et todages fald på omkring 40 procent.

Kilder: Ritzau, AFP, The Guardian, Reuters, DR

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip