FAKTA: Palæstinensernes vej mod selvstændighed

Skrevet af admin

30/10/2014

Dagens topnyheder

Sverige har torsdag som det første EU-land anerkendt staten Palæstina.

* FN vedtog i 1947 oprettelsen af en jødisk og en arabisk stat i det britiske mandat Palæstina.

* De arabiske lande stemte imod, og Jordan og Egypten tog magten over Vestbredden og Gaza.

* Staten Israel blev proklameret i 1948. I 1967 besatte Israel Vestbredden og Gazastriben. FN har i gentagne resolutioner slået fast, at besættelsen er ulovlig og har krævet israelsk tilbagetrækning.

* Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) fik i 1974 status som observatør i FN.

* Det Palæstinensiske Nationalråd (PNC) erklærer i 1988 oprettelsen af staten Palæstina.

* Osloaftalen mellem PLO og Israel gav i 1993 palæstinenserne begrænset selvstyre i dele af Vestbredden og Gazastriben.

* Israel har gradvist udvidet de ulovlige bosættelser med tilknyttet infrastruktur på Vestbredden, og forhandlingerne om en tostatsløsning har stået i stampe i flere år.

* Trods massiv modstand fra Israel og USA vedtager FN's Generalforsamling i New York i november 2012 med stort flertal at opgradere palæstinensernes status fra en "observatørenhed" til en "observatørstat". Blandt de mange ja-stemmer er en større gruppe af EU-lande - heriblandt Danmark. Kun ni lande herunder USA og Israel stemmer imod.

* I maj 2013 tildeler Danmark sammen med Finland selvstyret diplomatstatus som et lille skridt på vejen mod at anerkende en palæstinensisk stat. Norge og Sverige har på dette tidspunkt allerede opgraderet palæstinensiske informationskontorer i de to lande til ambassadestatus.

* I november 2014 anerkender Sveriges nye regering Palæstina som en stat. 135 lande omkring som udgør 70 procent af FN's medlemslande har gjort det samme. Sverige er den hidtil sidste i rækken. Island anerkendte staten Palæstina i 2011.

* Medlemmerne af det britiske underhus beslutter ved en afstemning i midten af oktober i kølvandet på den svenske udmelding, at Storbritannien bør anerkende Palæstina som en stat. Det er dog et politisk træk, der ikke vil ændre landets politik på området, men som kun har symbolsk værdi.

* EU anerkender som USA ikke en palæstinensisk stat, men er indstillet på at gøre det, når der ligger en aftale mellem israelerne og palæstinenserne om en tostatsløsning.

* EU-lande som Polen, Ungarn, Slovakiet, Bulgarien, Tjekkiet, Rumænien, Cypern og Malta har anerkendt staten Palæstina, men det er sket, inden de blev medlemmer af EU.

Kilde: NTB

/ritzau/