FAKTA: Pilgrimsrejsen Hajj samler millioner af muslimer

Mellem to og tre millioner muslimer er lige nu samlet nær Mekka i Saudi Arabien, for at deltage i pilgrimsfærden Hajj. Torsdag formiddag endte den muslimske tradition dog i kaos, da over 300 pilgrimme blev mast til døde.

Hajj har i over 1400 år fået muslimer til at valfarte til Mekka. Det er nemlig en såkaldt grundsøjle i islam, og et af de vigtigste fem elementer for at være en god muslim.

* Pilgrimsfærden starter med bøn i Mekka, hvorefter deltagerne skal gå syv gange rundt i den såkaldte Kaba, der er et symbol på Guds enhed. De syv runder symboliserer, at man sætter Gud i centrum.

* Efter besøget ved Kabaen skal pilgrimmene drikke vand fra Zamzam-brønden og gå syv gange frem og tilbage mellem Safa og Marwa-højene.

* Derefter går turen til Arafat-bjerget, hvor der bedes bøn i Arafat-dalen. Bagefter kastes sten efter Jamraat-søjlen i Mina. Det symboliserer, at man stener Djævlen.

* Som afslutning slagter deltagerne lam, mændene barberer sig og kvinderne klipper en lok af deres hår.

* Som troende muslim skal man deltage i pilgrimsrejsen mindst én gang i livet.

Det voksende antal af deltagere betyder derfor at sikkerhedsrisikoen er større, selvom de Saudi Arabiske myndigheder har gjort en stor indsats for at minimere risikoen for terror, ulykker og sygdomsudbrud.

* De Saudi Arabiske myndigheder har indsat 100.000 politifolk til at opretholde ro og orden i og omkring Mekka under Hajj.

* Det Saudi Arabiske sundhedsministerium har øget sundhedsstaben i Mekka med 25.000. Derudover oprettes otte midlertidige hospitaler og 500 ekstra sengepladser.

* For at undgå tumult omkring Den Store Moské i Mekka har man opsat 12 storskærme udenfor moskéen, der vil formidle praktiske beskeder til pilgrimmene.

* Den Store Moské i Mekka udbygges i øjeblikket, så den kan rumme flere pilgrimme. Når den er færdigbygget vil den være udvidet med 400.000 kvadratmeter og dermed fylde, hvad der svarer til 50 fodboldbaner.

* Sidst der var en stor ulykke i forbindelse med Hajj var i 2006 hvor 300 blev trampet ihjel i en fodgængertunnel.

Kilder: AFP, religion.dk

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip