FAKTA: Pilgrimsrejsen Hajj samler millioner af muslimer

Mellem to og tre millioner muslimer er lige nu samlet nær Mekka i Saudi Arabien, for at deltage i pilgrimsfærden Hajj. Torsdag formiddag endte den muslimske tradition dog i kaos, da over 300 pilgrimme blev mast til døde.

Hajj har i over 1400 år fået muslimer til at valfarte til Mekka. Det er nemlig en såkaldt grundsøjle i islam, og et af de vigtigste fem elementer for at være en god muslim.

* Pilgrimsfærden starter med bøn i Mekka, hvorefter deltagerne skal gå syv gange rundt i den såkaldte Kaba, der er et symbol på Guds enhed. De syv runder symboliserer, at man sætter Gud i centrum.

* Efter besøget ved Kabaen skal pilgrimmene drikke vand fra Zamzam-brønden og gå syv gange frem og tilbage mellem Safa og Marwa-højene.

* Derefter går turen til Arafat-bjerget, hvor der bedes bøn i Arafat-dalen. Bagefter kastes sten efter Jamraat-søjlen i Mina. Det symboliserer, at man stener Djævlen.

* Som afslutning slagter deltagerne lam, mændene barberer sig og kvinderne klipper en lok af deres hår.

* Som troende muslim skal man deltage i pilgrimsrejsen mindst én gang i livet.

Det voksende antal af deltagere betyder derfor at sikkerhedsrisikoen er større, selvom de Saudi Arabiske myndigheder har gjort en stor indsats for at minimere risikoen for terror, ulykker og sygdomsudbrud.

* De Saudi Arabiske myndigheder har indsat 100.000 politifolk til at opretholde ro og orden i og omkring Mekka under Hajj.

* Det Saudi Arabiske sundhedsministerium har øget sundhedsstaben i Mekka med 25.000. Derudover oprettes otte midlertidige hospitaler og 500 ekstra sengepladser.

* For at undgå tumult omkring Den Store Moské i Mekka har man opsat 12 storskærme udenfor moskéen, der vil formidle praktiske beskeder til pilgrimmene.

* Den Store Moské i Mekka udbygges i øjeblikket, så den kan rumme flere pilgrimme. Når den er færdigbygget vil den være udvidet med 400.000 kvadratmeter og dermed fylde, hvad der svarer til 50 fodboldbaner.

* Sidst der var en stor ulykke i forbindelse med Hajj var i 2006 hvor 300 blev trampet ihjel i en fodgængertunnel.

Kilder: AFP, religion.dk

Dagens Gossip