FAKTA: Politiets vejledning udpensler smykkelovs regler

Når asylansøgere kommer til Danmark, skal de visiteres og ransages for genstande, som skal bruges til at dække statens udgifter til kost og logi.

Landets politikredse har modtaget en vejledning på ti sider for, hvordan det skal foregå, og hvilke smykker der skal beslaglægges, når loven træder i kraft fredag.

Undervejs har det været meget omstridt, hvorvidt politiet skulle beslaglægge vielsesringe, men de er ifølge vejledningen undtaget. Dog er det stadig muligt at beslaglægge smykker generelt.

Her kan du læse mere om, hvad vejledningen indeholder:

* Reglerne gælder for asylansøgere og udlændinge med ulovligt ophold, som forventes at give staten udgifter i forbindelse med deres ophold.

* Den pågældende skal opfordres til at fremvise kontanter og genstande, som vedkommende har med i lommer, tasker og andet.

* Der undersøges for synlige værdigenstande ved at føle på pågældendes tøj, men der må ikke ske "afklædning eller indtrængen i det menneskelige legeme".

* Hvis vedkommende ikke skriver under på at blive visiteret, kan det alene ske på baggrund af en retskendelse, medmindre "øjemedet ville forspildes".

* Der kan beslaglægges kontanter til en værdi af mere end 10.000 kroner og genstande, som er mere end 10.000 kroner værd, hvis de ikke har affektionsværdi.

* Aktiver, der befinder sig i udlandet, er ikke omfattet af beslaglæggelse.

* Det er den pågældendes egen forklaring, som lægges til grund for, om en genstand har en særlig personlig betydning.

* Det skal vurderes, "om genstanden har en særlig personlig betydning (affektionsværdi) for den pågældende. Genstande med affektionsværdi er helt undtaget fra adgangen til beslaglæggelse".

* Sådanne genstande omfatter blandt andet "vielsesringe og forlovelsesringe og vil også kunne omfatte for eksempel hæderstegn, erindringsgaver fra nærtstående, religiøse genstande (...)".

* Almindelige personlige brugsgenstande som eksempelvis ure og mobiltelefoner er undtaget fra beslaglæggelse. Medmindre det ikke kan betragtes som "nødvendig for opretholdelse af en beskeden levefod". For eksempel et usædvanligt dyrt ur.

* Det er kun genstande, der har en enkeltstående værdi på mere end 10.000 kroner, som beslaglægges.

* Er der tvivl om værdien, vil genstanden kunne tages i bevaring med henblik på ennærmere vurdering af værdien. Udlændingestyrelsen foretager i den forbindelse vurderingen.

Kilder: "Vejledning om visitation, ransagning og beslaglæggelse hos asylansøgere mv.".

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip