FAKTA: Præsident Obama vil lukke Guantánamo-fangelejren

Præsident Barack Obama har ikke opgivet håbet om at lukke den kontroversielle amerikanske fangelejr Guantánamo Bay i Cuba, før hans tid i Det Hvide Hus er forbi.

Tirsdag eftermiddag præsenterer han en plan for, hvordan lejren kan lukkes. Herunder kan du læse mere om lejren.

* Guantánamo-fangelejren for terrormistænkte blev indrettet i 2002 på den amerikanske flådebase i Cuba efter ordre fra præsident George W. Bush.

* Der sidder i dag fortsat 91 fanger i Guantánamo, der har haft op til 775 indsatte.

* Guantanamo-fangelejren huser i dag fem af de mistænkte bag angrebet på World Trade Center i 2001. Blandt dem er den selvudnævnte hjerne bag angrebene, Khalid Sheikh Mohammed.

* Abd al-Rahim al-Nashiri, som er mistænkt for at have planlagt angrebet på krigsskibet USS Cole i 2000, blev fanget i 2002 og overført til Guantánamo i 2006.

* Det anslås, at det koster cirka tre milliarder kroner om året at holde Guantánamo-fangelejren kørende. Det betyder, at det koster mere end 30 gange så meget at have en fange i Guantánamo, som det koster at have en fange i de mest sikre fængsler i USA.

* Præsident George W. Bush erklærede i 2002, at fjendtlige kombattanter ikke skulle behandles som krigsfanger efter Genève-konventionerne.

* Siden har diskussionen om Guantánamo-fangers retsstilling bølget frem og tilbage i det amerikanske juridiske og politiske system.

* Allerede ved sin indsættelse i 2009 proklamerede Barack Obama, at han ville lukke Guantánamo i løbet af et år. Fristen blev dengang sat til 22. januar 2010, men som bekendt lykkedes det ikke at overholde løftet.

Kilde: AFP

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip