FAKTA: Præsident Obama vil lukke Guantánamo-fangelejren

Præsident Barack Obama har ikke opgivet håbet om at lukke den kontroversielle amerikanske fangelejr Guantánamo Bay i Cuba, før hans tid i Det Hvide Hus er forbi.

Tirsdag eftermiddag præsenterer han en plan for, hvordan lejren kan lukkes. Herunder kan du læse mere om lejren.

* Guantánamo-fangelejren for terrormistænkte blev indrettet i 2002 på den amerikanske flådebase i Cuba efter ordre fra præsident George W. Bush.

* Der sidder i dag fortsat 91 fanger i Guantánamo, der har haft op til 775 indsatte.

* Guantanamo-fangelejren huser i dag fem af de mistænkte bag angrebet på World Trade Center i 2001. Blandt dem er den selvudnævnte hjerne bag angrebene, Khalid Sheikh Mohammed.

* Abd al-Rahim al-Nashiri, som er mistænkt for at have planlagt angrebet på krigsskibet USS Cole i 2000, blev fanget i 2002 og overført til Guantánamo i 2006.

* Det anslås, at det koster cirka tre milliarder kroner om året at holde Guantánamo-fangelejren kørende. Det betyder, at det koster mere end 30 gange så meget at have en fange i Guantánamo, som det koster at have en fange i de mest sikre fængsler i USA.

* Præsident George W. Bush erklærede i 2002, at fjendtlige kombattanter ikke skulle behandles som krigsfanger efter Genève-konventionerne.

* Siden har diskussionen om Guantánamo-fangers retsstilling bølget frem og tilbage i det amerikanske juridiske og politiske system.

* Allerede ved sin indsættelse i 2009 proklamerede Barack Obama, at han ville lukke Guantánamo i løbet af et år. Fristen blev dengang sat til 22. januar 2010, men som bekendt lykkedes det ikke at overholde løftet.

Kilde: AFP

/ritzau/

Dagens Gossip