FAKTA: Regeringen går efter fire EU-aftaler

En parallelaftale om Europol alene er efter regeringens vurdering ikke nok for Danmark, der sagde nej til en generel tilvalgsordning ved folkeafstemningen 3. december. Regeringen ønsker at forsøge at få Danmark med i tre yderligere aftaler.

Her kan du læse, hvad de såkaldte retsaktier handler om:

* Europol er EU's politisamarbejde. Danmark er med i dag, men om cirka et år træder en ny forordning i kraft, der betyder, at Europol bliver et overstatsligt samarbejde i stedet for som nu et samarbejde mellem stater. Dermed ryger Danmark ud på grund af vores forbehold over for overstatsligt samarbejde på retsområdet.

* Eurojust er et samarbejde mellem de nationale anklagemyndigheder i sager med grænseoverskridende kriminalitet. Samarbejdet handler om at yde gensidig retshjælp mellem landene, koordinere efterforskning og retsforfølgelse mellem EU-landenes myndigheder og behandle anmodninger om udlevering af anklagede.

* Direktivet om den europæiske efterforskningskendelse skal styrke samarbejdet mellem EU-landene om at bekæmpe kriminalitet. Det sker ved at oprette et samlet system til at indsamle og fremskaffe bevismateriale i straffesager på tværs af grænserne. Direktivet betyder som udgangspunkt, at EU-landene er forpligtede til uden videre at hjælpe hinanden med at efterforske sager på tværs af grænserne, når der er udstedt en europæisk efterforskningskendelse.

* Formålet med det såkaldte "EU Passenger Name Record" (PNR) er at hjælpe myndighederne med at bekæmpe alvorlig kriminalitet og terrorisme. Direktivet vil, hvis det vedtages, betyde en mere systematisk indsamling, brug og tilbageholdelse af PNR-data om passagerer, som rejser med fly ind og ud af EU.

Kilder: 3december.dk, retsforbehold.eu.dk og Europaparlamentets informationskontor i Danmark.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip