FAKTA: Rigspolitichef støtter kontroversiel logningslov

Justitsminister Søren Pind (V) agter at genindføre sessionslogning. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg støtter op om at tilføre politiet mere vidtgående rammer for brug af data i efterforskningen.

* Forslaget, der ventes at blive præsenteret i marts, har mødt kritik fra diverse organisationer og politikere.

* Regeringen vil genindføre og udvide overvågningen af tele- og internettrafikken i Danmark med den såkaldte sessionslogning.

* Sessionslogning betyder, at en internetudbyderne er forpligtet af loven til at registrere og gemme oplysninger om en brugers digitale fodspor. Heriblandt hvilke hjemmesider og servere, din personlige såkaldte ip-adresse kommunikerer med.

* I 2014 erklærede EU-Domstolen EU's logningsdirektiv for ugyldigt. Senere blev logning i Danmark suspenderet, fordi Justitsministeriet vurderede, at logningen ikke var et brugbart redskab i sin daværende form.

* Politiet efterlyser samme lagring af internetdata, som man allerede kender med teledata. Her bliver indholdet i en brugers sms'er og opkald ikke gemt.

* Med logning af internettrafik vil tele- og internetbranchen være tvunget til at lagre oplysninger om, hvem en bruger chatter med, taler med over Skype, eller hvilke hjemmesider du besøger.

* Ifølge lovforslaget skal politi og efterretningstjenester have dommerkendelse for at få adgang til oplysningerne. Kravet er en strafferamme på mindst seks år.

* Tele- og internetbranchen vurderer, at lovforslaget vil koste omkring en milliard kroner at indføre.

Kilder: Berlingske, jm.dk, Ritzau

/ritzau/

Dagens Gossip