FAKTA: Sådan vælges EU's kommissionsformand

Skrevet af admin

07/03/2014

Mest læste i dag

TIDSPLAN: Den nuværende EU-kommissions mandat udløber 31. oktober. Før der kan udnævnes en ny, skal man finde en formand. Håbet er, at medlemslandene kan enes ved et topmøde 26.-27. juni.

GAMLE REGLER: Formanden er hidtil valgt ved, at Det Europæiske Råd - altså et EU-topmøde - har indstillet en kandidat, som efterfølgende har skullet godkendes i Europaparlamentet.

Kandidaten skal formelt godkendes med kvalificeret flertal blandt landene - en stemmeprocedure, der giver store lande relativt større vægt end små lande. Men der er aldrig blevet stemt - man har altid fundet et kompromis uden afstemning.

NYE REGLER: I Lissabontraktaten fra 2009 er artikel 17, stykke syv ændret til:

- Under hensyntagen til valget til Europaparlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europaparlamentet en kandidat til posten som formand for kommissionen. Denne kandidat vælges af Europaparlamentet med et flertal af dets medlemmer.

PARLAMENTETS IDÉ: Parlamentet har i år forsøgt at komme medlemslandene i forkøbet. Fem europæiske partiorganisationer stillede inden europaparlamentsvalget med såkaldte spidskandidater. Ikke alle var kandidater til Europaparlamentet.

Parlamentets borgerlige gruppe, EPP, fik flest stemmer ved valget, og gruppelederne har givet EPP's spidskandidat, luxembourgeren Jean-Claude Juncker, opbakning til at forhandle med medlemslandene om jobbet.

MEDLEMSLANDENES IDÉ: Medlemslandene har givet EU-præsident Herman Van Rompuy mandat til at føre konsultationer med de politiske grupper i parlamentet og med medlemslandene. De har ikke samlet forholdt sig til Junckers kandidatur. Flere har sagt, at man skal enes om EU's politiske prioriteter, før man vælger personen til at føre dem ud i livet.

STATUS: Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er siden valget blevet stadig mere klar i mælet om sin støtte til Juncker.

Den britiske premierminister, David Cameron, er siden valget blevet stadig mere klar i mælet om, at han er imod Europaparlamentets opfattelse af processen og dens resultat, altså Juncker.

/ritzau/