FAKTA: Så farlig er Satans Mor

Skrevet af admin

06/11/2014
* Triacetonetriperoxid (TATP) fremstilles af blandt andet acetone, brintoverilte og syre. Det er meget populært blandt terrorister, fordi det er nemt at fremstille, men det er også kendt som "Satans Mor", fordi det er meget ustabilt. Det blev blandt andet brugt ved terrorangrebet i London i 2005.* TATP har ifølge Beredskabsstyrelsen ingen civile eller militære anvendelser, da det er ekstremt følsomt over for friktion, stød, gnister og flammer.* TATP har en styrke svarende til 80 procent af TNT. Nogle få gram af stoffet er nok til at sprænge en hånd af.* Herhjemme var det TATP, der eksploderede mellem hænderne på Lors Doukaev på Hotel Jørgensen i København, og det var også dette sprængstof, som de dømte i den såkaldte Glasvej-sag havde fremstillet.* Sidste år blev en 36-årig vestjyde idømt fire års fængsel for at ville sprænge Esbjerg Rådhus i luften ved hjælp af TATP.* I begyndelsen af 90'erne eksperimenterede studerende ved Danmarks Tekniske Universitet med at fremstille TATP. Det resulterede i flere afsprængte fingre og et raseret kollegieværelse.Kilde: Beredskabsstyrelsen og Ritzau

Mest læste i dag

* Triacetonetriperoxid (TATP) fremstilles af blandt andet acetone, brintoverilte og syre. Det er meget populært blandt terrorister, fordi det er nemt at fremstille, men det er også kendt som "Satans Mor", fordi det er meget ustabilt. Det blev blandt andet brugt ved terrorangrebet i London i 2005.

* TATP har ifølge Beredskabsstyrelsen ingen civile eller militære anvendelser, da det er ekstremt følsomt over for friktion, stød, gnister og flammer.

* TATP har en styrke svarende til 80 procent af TNT. Nogle få gram af stoffet er nok til at sprænge en hånd af.

* Herhjemme var det TATP, der eksploderede mellem hænderne på Lors Doukaev på Hotel Jørgensen i København, og det var også dette sprængstof, som de dømte i den såkaldte Glasvej-sag havde fremstillet.

* Sidste år blev en 36-årig vestjyde idømt fire års fængsel for at ville sprænge Esbjerg Rådhus i luften ved hjælp af TATP.

* I begyndelsen af 90'erne eksperimenterede studerende ved Danmarks Tekniske Universitet med at fremstille TATP. Det resulterede i flere afsprængte fingre og et raseret kollegieværelse.

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Ritzau