FAKTA: Så mange marsvin er der i Østersøen

* Nye data viser, at der lever marsvin i store dele af Østersøen, især i den danske del. Her er arten ellers betegnet som "kritisk truet".

* Marsvinet er en af de mindste tandhvaler. Den har en længde på 1,5-1,9 meter og vejer mellem 50 og 70 kilo (hunnen er større end hannen).

* Den lille hval er udbredt i tempererede farvande på den nordlige halvkugle og lever af sild, brisling, småtorsk, tobis og kutling.

* Med 300 akustiske "marsvine-optagere", udlagt med 25 kilometers mellemrum, har forskere fra samtlige Østersø-lande registreret de små hvalers færden.

* Der er få marsvin i Ålandshavet mellem Finland og Sverige, men et større antal ud for sydlige Sverige, ved Bornholm, i den vestlige danske del af Østersøen og ud for Tyskland. Også ud for Letland, Litauen og Polen har dyrene givet lyd.

* Der er tre bestande af marsvin i danske farvande, og de har følgende status: Østersøen (kritisk truede), indre farvande (truede), Nordsøen (ikke truede).

Kilde: DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet

/ritzau/

Dagens Gossip