FAKTA: Så store bøder giver EU i konkurrencesager

EU-Kommissionen har åbnet en ny stor sag mod Google, som anklages for at bryde konkurrencereglerne ved at misbruge sin dominerende position på markedet for styresystemer til mobile enheder.

For øjeblikket er det danske Margrethe Vestager, der er kommissær på konkurrenceområdet. Hun skal sikre, at de store firmaer ikke snyder deres kunder eller rivaler via eksempelvis prisaftaler eller ved misbrug af monopollignende tilstande.

Hvis et selskab dømmes, skal det ændre sin forretningsmodel og/eller betale en bøde til EU.

Bøderne udregnes via en kompliceret formel, men kan maksimalt løbe op i 10 procent af omsætningen. For Google ville en bøde dermed kunne blive på næsten 50 milliarder kroner, men det regnes for usandsynligt, at det kommer så vidt.

Her er de største bøder, EU's konkurrencekontor har uddelt:

* INTEL: 1,06 milliarder euro (7,9 milliarder kroner), 2009. Med EU's hidtil største bøde blev Intel fundet skyldig i at misbruge sin magtfulde position til at holde rivaler væk fra markedet for computerchips.

* MICROSOFT: 899 millioner euro (6,7 milliarder kroner), 2009. Microsoft løb ind i en enorm strafbetaling for ikke at have levet op til kravene fra en stor bøde i 2004, hvor softwareselskabet var skyldig i at misbruge sin dominans med Windows-styresystemet.

* PHILIPS: 705 millioner euro (5,2 milliarder kroner), 2012. Fra 1996 til 2006 gik en række elektronikselskaber sammen i karteller og aftalte priser på tv- og computerskærme. Philips løb ind i den største straf.

* LG ELECTRONICS: 688 millioner euro (5,1 milliarder kroner), 2012. LG fik den næststørste bøde i selvsamme kartelsag.

* MICROSOFT: 561 millioner euro (4,2 milliarder kroner), 2013. I en anden opfølgningssag oven på 2004-dommen blev Microsoft straffet for ikke at tilbyde sine Windows-brugere et frit valg af internetbrowser.

Kilde: EU-Kommissionen

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip