FAKTA: Sådan bekæmper Danmark Islamisk Stat i Irak

Danmark har de sidste ti måneder fløjet F16-missioner over Irak som led i kampen mod Islamisk Stat (IS). Her er et overblik over den danske indsats:

* Danmark har siden oktober sidste år bidraget med syv kampfly (hvoraf de tre er i såkaldt logistisk reserve) til kampen mod Islamisk Stat i Irak. Danmark har desuden bidraget med et transportfly.

* F-16-flyene indgår i kampen mod IS i samarbejde med USA og de øvrige lande i en international koalition. Sammen med flyene følger et mandskab på op til 140 personer.

* De første kampflymissioner foregik 16. oktober 2014. Siden da har de danske kampfly frem til den 25. august 2015 fløjet 490 missioner og anvendt 448 bomber. Målene for bomberne kan eksempelvis være fjendtlige våbenstillinger og bygninger anvendt af Islamisk Stat.

* Ud over deciderede bombetogter er kampflyene også blevet indsat som luftstøtte til styrker på landjorden. De har desuden også fløjet missioner, hvor formålet primært har været at overvåge og indhente efterretninger.

* De danske fly skal nu midlertidigt trækkes hjem, så de kan blive repareret og både piloter og mekanikere kan få en pause. Ifølge forsvarsminister Carl Holst vil kampflyene formentlig blive indsat igen mod Islamisk Stat "medio 2016".

* Regeringen har dog meddelt, at man vil forsætte kampen mod Islamisk Stat med andet end kampfly, når den nuværende mission slutter 2. oktober.

* Ud over kampflyene bidrager Danmark i øjeblikket også med 120 mand, der skal uddanne og vejlede irakiske sikkerhedsstyrker.

* Dertil kommer et såkaldt "stabsbidrag", der bidrager til planlægning af de militære operationer og deltager i udpegning af bombemål. I øjeblikket er 15 officerer udsendt, men de fleste vil skulle hjem sammen med F-16-flyene.

Kilde: Forsvaret

/ritzau/

Dagens Gossip