FAKTA: Sådan blev Dong-aktier solgt til Goldman Sachs

Tidligere Dong-direktør Andres Eldrup stiller sig op i koret af kritikere, der revser salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Beregninger har rejst tvivl om den reelle markedsværdi, da dele af det statsejede energiselskab Dong Energy i 2014 blev solgt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og pensionsselskaberne ATP og PFA.

* Finansministeriet beregnede i 2013, inden dele af selskabet blev solgt, at Dong Energy var 31,5 milliarder kroner værd.

* Imidlertid steg selskabets værdi ifølge nye beregninger til 52,5 milliarder kroner kort efter salget på grund af gunstige britiske tilskud til havmølleparker.

* I oktober 2013 besluttede den danske stat gennem en aktieudvidelse at sælge 19 procent af aktierne i Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs for otte milliarder kroner.

* Samtidig købte pensionsfonden ATP og pensionsselskabet PFA aktier for tre milliarder kroner og ejer nu henholdsvis fem og to procent af selskabet.

* Staten havde før aktiesalget en ejerandel på 81 procent i Dong Energy. Den faldt efter salget til omkring 60 procent.

* Når ledelse og medarbejdere i Dong Energy har udnyttet deres aktieoptioner, falder statens ejerandel til 57 procent.

* Februar 2013: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital.

* Oktober 2013: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs.

* Januar 2014: SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget.

* Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg. Det sker med et flertal bestående af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.

Kilder: Aalborg Universitet, Politiken, Berlingske, Børsen, Jyllands-Posten, Finansministeriet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip