FAKTA: Sådan er de danske regler om partistøtte

Skrevet af admin

22/02/2014

Dagens topnyheder

* I 1995 indførte Nyrup-regeringen højere partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Partistøtten blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.

* Som et kompromis satte man en grænse på 20.000 kroner. Hvis sponsorer støtter et parti med mere, skal de oplyse deres navn, men ikke beløbet i partiets officielle regnskab. Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til alle folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.

* Venstre og De Konservative har "erhvervsklubber", hvor forretningsfolk betaler for at mødes med borgerlige partiledere og politikere. Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, roser partiets sponsorer ved navn på landsmødet. Der er især pæne ord til storsponsoren Saxo Bank, som har støttet partiet med over en million kroner.

* De borgerlige partier påpeger, at fagforeningerne støtter Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten. Det sker dels direkte med beløb til de røde partier og deres kandidater, dels indirekte gennem kampagner. I valgkampen 2011 kørte 3F kampagnen "Skævt", som angreb VK-regeringen.

/ritzau/