FAKTA: Sådan er Natos fremtidsplaner i Afghanistan

Skrevet af admin

03/12/2013

Dagens topnyheder

Nato-landene ventes på deres møde tirsdag og onsdag i Bruxelles ikke at kunne komme meget videre med at tilrettelægge den trænings- og støttemission, der efter planen skal tage over i Afghanistan, når kampmissionen Isaf lukker ned 31. december 2014.

Præsident Hamid Karzais afvisning af at skrive under på en bilateral sikkerhedsaftale (BSA) med USA står i vejen for den fremtidige Nato-ledede styrke Resolute Support (beslutsom støtte, red.).

De foreløbige planer er:

* Dato: Overtager formelt fra Isaf 1. januar 2015.

* Opgave: Træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder på korpsniveau og opefter. Skal ikke i felten.

* Sikkerhed: De afghanske sikkerhedsstyrker skal stå for den overordnede sikkerhed i hele landet. Men Resolute Support skal også rumme et væbnet element, så soldaterne kan passe på sig selv.

* Deltagere: USA og Danmark er blandt de lande, der allerede har meldt sig klar til at bidrage. Ligesom Isaf er Resolute Support åben for deltagelse af lande uden for Nato.

* Placering: Fordelt på fem lokaliteter: Hovedstaden Kabul (ventes at komme under tyrkisk ledelse), Herat i vest (ledes af Italien), nord (ledes af Tyskland), syd og øst - Kandahar og langs grænsen til Pakistan (under amerikansk ledelse).

* Størrelse: Der planlægges ud fra en tese om en samlet styrke på 8000-12.000 mand. Det præcise tal falder først på plads, når Nato har skrevet sin detaljerede operationsplan.

* Andre styrker: USA ventes at opretholde en særskilt specialstyrke, der skal jagte terrorister. Den har ingen formel tilknytning til Nato.

* Jura: Den udenlandske styrke skal formelt inviteres af Afghanistans regering med basis i en såkaldt "sofa" (Status of Forces Agreement).

Natos "sofa" skal bygge på en bilateral sikkerhedsaftale - BSA - mellem USA og Afghanistan, hvor det blandt andet gøres klart, hvordan man håndterer udenlandske soldaters eventuelle lovbrud i Afghanistan.

BSA'en er skrevet og er godkendt af et afghansk stammeråd, loya jirga. Men præsident Karzai stiller yderligere betingelser for at skrive under.

/ritzau/