FAKTA: Sådan er Natos fremtidsplaner i Afghanistan

Nato-landene ventes på deres møde tirsdag og onsdag i Bruxelles ikke at kunne komme meget videre med at tilrettelægge den trænings- og støttemission, der efter planen skal tage over i Afghanistan, når kampmissionen Isaf lukker ned 31. december 2014.

Præsident Hamid Karzais afvisning af at skrive under på en bilateral sikkerhedsaftale (BSA) med USA står i vejen for den fremtidige Nato-ledede styrke Resolute Support (beslutsom støtte, red.).

De foreløbige planer er:

* Dato: Overtager formelt fra Isaf 1. januar 2015.

* Opgave: Træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker og myndigheder på korpsniveau og opefter. Skal ikke i felten.

* Sikkerhed: De afghanske sikkerhedsstyrker skal stå for den overordnede sikkerhed i hele landet. Men Resolute Support skal også rumme et væbnet element, så soldaterne kan passe på sig selv.

* Deltagere: USA og Danmark er blandt de lande, der allerede har meldt sig klar til at bidrage. Ligesom Isaf er Resolute Support åben for deltagelse af lande uden for Nato.

* Placering: Fordelt på fem lokaliteter: Hovedstaden Kabul (ventes at komme under tyrkisk ledelse), Herat i vest (ledes af Italien), nord (ledes af Tyskland), syd og øst - Kandahar og langs grænsen til Pakistan (under amerikansk ledelse).

* Størrelse: Der planlægges ud fra en tese om en samlet styrke på 8000-12.000 mand. Det præcise tal falder først på plads, når Nato har skrevet sin detaljerede operationsplan.

* Andre styrker: USA ventes at opretholde en særskilt specialstyrke, der skal jagte terrorister. Den har ingen formel tilknytning til Nato.

* Jura: Den udenlandske styrke skal formelt inviteres af Afghanistans regering med basis i en såkaldt "sofa" (Status of Forces Agreement).

Natos "sofa" skal bygge på en bilateral sikkerhedsaftale - BSA - mellem USA og Afghanistan, hvor det blandt andet gøres klart, hvordan man håndterer udenlandske soldaters eventuelle lovbrud i Afghanistan.

BSA'en er skrevet og er godkendt af et afghansk stammeråd, loya jirga. Men præsident Karzai stiller yderligere betingelser for at skrive under.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip