FAKTA: Sådan får du erstatning for forsinkede fly

Skrevet af admin

08/11/2013

Dagens topnyheder

* Flypassagererne er beskyttet af et sæt EU-regler, som giver krav på erstatning, hvis et fly er aflyst, ankomsten er forsinket mere end tre timer, eller man bliver ombooket mod sin vilje.

* Reglerne gælder for alle flyafgange fra EU-lande og flyvninger fra hele verden, som har destination i et EU-land og udføres af et EU-baseret flyselskab.

* Eksempelvis vil en flyvning fra Danmark til Tyrkiet altid være omfattet af erstatningsreglerne, mens en flyvning fra Tyrkiet til Danmark kun er omfattet, hvis den udføres af et EU-baseret luftfartsselskab.

* Reglerne gælder ikke for aflysninger og forsinkelser, der skyldes "usædvanlige omstændigheder, som ikke kunne være undgået, selvom alle forholdsregler, der med rimelighed kunne træffes, faktisk blev truffet".

* Dette kan for eksempel dække over "politisk ustabilitet, vejrforhold, der er uforenelige med gennemførelsen af den pågældende flyvning, sikkerhedsrisici, uforudsete sikkerhedsproblemer eller strejker, der berører luftfartsselskabets drift".

* Erstatningens størrelse afhænger af flyvningens længde. Flyvninger op til 1500 kilometer udløser 250 euro (1865 kroner), mens rejser i EU på over 1500 kilometer og øvrige flyvninger på mellem 1500 og 3500 kilometer giver 400 euro (2983 kroner). Flyvninger uden for EU på over 3500 kilometer berettiger til en erstatning på 600 euro (4475 kroner).

* Strandede eller forsinkede passagerer skal i første omgang klage til flyselskabet. Modtager man ikke svar inden for en måned, opfordrer Trafikstyrelsen til, at man sender en rykker.

* Svarer selskabet ikke, eller modtager man et svar, man ikke er tilfreds med, kan man klage til Trafikstyrelsen. Her skal man vedlægge korrespondancen med selskabet og dokumentation for rejsen i form af reservationsbekræftelse eller billet.

* Som noget nyt vil styrelsen fremover kunne træffe en bindende afgørelse på baggrund af klagen. Hidtil har den kun kunnet give en udtalelse.

* Retter selskabet sig ikke efter afgørelsen, kan styrelsen indgive politianmeldelse.

Kilde: Trafikstyrelsen og Transportministeriet

/ritzau/