FAKTA: Sådan foregår Folketingets åbningsdebat

Torsdag klokken 10 begynder åbningsdebatten i Folketinget.

Folketingspolitikerne har haft to dage til at gruble over statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale, og nu skal der så debatteres i folketingssalen - og det kan vare helt til de sene aftentimer.

Her er lidt om åbningsdebatten:

* Åbningsdebatten tager afsæt i statsministerens tale ved Folketingets åbning tirsdag.

* Derfor handler diskussionerne som udgangspunkt om de planer, regeringen har for det kommende folketingsår samt rigets almindelige tilstand - og hvad der ellers optager folketingsmedlemmerne på dagen.

* Ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer. I år kunne det være for eksempel være dagpenge, vækst i Danmark og flygtningesituationen.

* Partiernes politiske ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale.

Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Privatistindlæg:

* Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne mulighed for at komme med et indlæg fra talerstolen. Det kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.

* Derefter får statsministeren ordet, hvorefter alle medlemmer kan komme med korte bemærkninger (her har ordførerne også fortrinsret).

* Hvis ordførerne ønsker det, går åbningsdebatten videre til anden runde. Her har hver ordfører taletid til et nyt indlæg, og bagefter er der igen mulighed for korte bemærkninger. Anden runde sluttes også af med et indlæg fra statsministeren.

* Åbningsdebatten begynder klokken 10:00 og trækker ofte ud til midnat (kun afbrudt af frokost- og middagspauser).

* Folketingspolitikerne kunne sidste år først gå hjem klokken 00.08 - altså efter over 14 timers debat. I 2011 varede åbningsdebatten hele 15 timer. I 2013 var der tæt på 650 indlæg, spørgsmål og svar.

Kilde: Folketingets hjemmeside.

/ritzau/

Dagens Gossip