FAKTA: Sådan foregår halal-slagtninger

* Halal-slagtninger foregår ved at skære dyrets halspulsåre, strube og spiserør over med et enkelt snit. Forinden skal dyret efter danske regler bedøves.

* Det er forskelligt, hvordan dyrene bedøves. Når det gælder kreaturer, bruges der særlige boltpistoler, mens fjerkræ bedøves ved at blive ført gennem strømførende vandbade.

* På slagterierne er det Islamisk Kultur Center, der siger god for, at dyrene er halalslagtet.

* Halal er ikke en beskyttet betegnelse, som for eksempel økologi er det. Der findes ikke et anerkendt halalmærke til dagligvarer, og der er i dag ingen uvildig kontrol af, om halalvarerne i en butik nu også er halal.

* Halal er ikke kun en måde at slagte kvæg, lam og kyllinger på, men en traditionel, muslimsk måde at skelne mellem en levevis, der er tilladt - halal - og en, der er forbudt - haram.

* Der findes mange dagligvarer, der sælges som halal, for eksempel halal-tandpasta og halal-sodavand. Varerne må ikke indeholde bestanddele fra gris eller alkohol.

* Det anslås, at der er ca. 200.000 muslimer i Danmark. Heraf er fem til 10 procent religiøst praktiserende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip

Dagens TV