FAKTA: Sådan foregår klimakonferencen COP19 i Polen

* Flere end 9000 deltagere fra 194 lande er samlet til FN's årlige klimakonference, COP19, i den polske hovedstad Warszawa.

* Mødet varer to uger og skulle oprindeligt slutte fredag 22. november. Konferencen fortsætter dog weekenden over. På dagsordenen er en ny global klimaaftale i 2015 og klimastøtte til ulandene.

* Den ny klimaaftale skal også omfatte CO2-reduktioner fra den tredje verdens store vækstøkonomier som Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien.

* Samtidig lovede de rige lande i 2009 i København, at de fra 2020 vil yde 100 milliarder dollar (550 milliarder kroner) årligt i støtte til klimatilpasning i ulandene.

* Pengene skal administreres af den ny Grønne Fond (Green Climate Fund), som netop har fået bestyrelse og hovedkvarter i Sydkorea.

* Stadigt flere lande vil ændre definitionen på "et uland" i klimasammenhæng. Den gamle opdeling fra 1992 i ilande og ulande er overhalet af udviklingen, mener de.

* Eksempelvis rangerer Qatar, verdens rigeste nation med et gennemsnits-BNP på det dobbelte af en danskers, som uland i klimaforhandlingerne.

* Til trods for at hver borger i Qatar har et udslip af drivhusgasser, som er fem gange højere end en danskers, skal landet ikke levere CO2-reduktioner.

* Også rige lande som Saudi-Arabien, Sydkorea, Singapore og Israel kører på klimafrihjul under FN-forhandlingerne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip