FAKTA: Sådan fungerer EU's handel med CO2-kvoter

Et stort flertal af EU's medlemslande har fredag i Bruxelles sagt god for klimakommissær Connie Hedegaards midlertidige redningsplan for handlen med CO2-kvoter.

Det ventes nu at være en ren formalitet at få planen formelt godkendt, da medlemslandenes model er identisk med den, der i juli blev stemt igennem Europaparlamentet.

Sådan fungerer det:

* Kvotesystemet går ud på, at virksomheder kan købe CO2-kvoter, der giver dem ret til at forurene. Jo mindre CO2 en virksomhed udleder, desto mindre kvoter har den tilsvarende brug for at købe.

* Kvotesystemet, der i dag er verdens største af sin art, er etableret for at gøre det mere fordelagtigt at bruge alternative energiformer i stedet for kul.

* Blandt andet på grund af den økonomiske krise og den dalende produktion er efterspørgslen på CO2-kvoter lav. Det har drevet priserne så langt ned, at systemet ikke længere virker.

* Da systemet blev etableret i 2005, var den politiske forventning en gennemsnitspris på 30 euro per ton CO2. Tidligere i år var prisen helt nede på knap fire euro.

* EU-Kommissionen har foreslået en midlertidig løsning, kendt som backloading, der midlertidigt trækker 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen. Tanken er at indsætte kvoterne igen, når markedskræfterne har drevet priserne i vejret.

* EU-Kommissionen arbejder sideløbende med den midlertidige backloading på en langsigtet omlægning af kvotehandlen. Efter at have sendt seks løsningsmodeller i høring ventes kommissionen snart at komme med sit bud på, hvad der skal ske.

* Der er ikke et endeligt tal for, hvor mange kvoter der er. Kommissionen sætter årligt to milliarder nye forureningskvoter til salg. Frem mod 2020 er det tal dalende.

* I 2011 blev der i alt handlet seks milliarder kvoter på hele markedet. Kvoterne blev solgt til en total værdi af 77 milliarder euro (omkring 573 milliarder kroner).

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip