FAKTA: Sådan fungerer Myanmars parlament og valgsystem

Skrevet af admin

09/11/2015

Mest læste i dag

Valget i Myanmar ser ud til at blive en sejr for oppositionsleder Aung San Suu Kyi og hendes parti, National Liga for Demokrati (NLD).

Partiet er ifølge nyhedsbureauet AFP på vej til at sikre sig over 70 procent af de pladser, der var på valg søndag.

Læs her om Myanmars parlament og valgsystem:

* Myanmar har et tokammersystem. Det vil sige, at parlamentet, Pyidaungsu, består af to kamre, som er overhuset, Amyotha Hluttaw, og underhuset, Pyithu Hluttaw.

* Medlemmerne af parlamentet sidder i fem år. I overhuset er der 224 pladser og i underhuset 440 pladser. Men det er kun henholdsvis 168 og 330 pladser, der er på valg.

* Gennem forfatningen har de militære ledere nemlig på forhånd sikret sig, at de råder over 25 procent af pladserne i begge kamre. Det svarer til 56 pladser i overhuset og 110 i underhuset.

* Det betyder, at militæret har stor magt og indflydelse på, hvem der skal være præsident, og har vetoret ved forfatningsændringer, der kræver opbakning fra mere end 75 procent.

* I juni i år brugte militæret sin vetoret til at blokere for en forfatningsændring, der ville have tilladt Aung San Suu Kyi at blive præsidentkandidat.

* Generalerne har blandt andet fået indskrevet i forfatningen, at man ikke kan blive præsident, hvis man har været gift med en udlænding.

* Aung San Suu Kyis afdøde mand og to sønner er britiske statsborgere.

* Præsidenten bliver valgt indirekte af parlamentet. Overhuset, underhuset og militæret opstiller alle en kandidat. Begge kamre stemmer så om vinderen. De to andre kandidater bliver vicepræsident.

* Den nuværende præsident er Thein Sein, som har siddet på posten siden 2011.

* Søndagens valg i Myanmar er det første frie valg i 25 år.

Kilder: electionguide.org, dpa, AFP, BBC.

/ritzau/