FAKTA: Sådan går tyskerne til valg

* 61,8 millioner vælgere i Tyskland skal søndag sammensætte den 18. forbundsdag.

* Blandt vælgerne er tre millioner unge, der kan stemme for første gang, mens en femtedel af vælgerne er ældre end 70 år.

* Valglokalerne er åbne fra klokken otte til 18.

* 4451 kandidater, heraf 1149 kvinder, fra i alt 34 partier dyster om at blive valgt til Forbundsdagen i rigsdagsbygningen i Berlin, som i dag har 622 medlemmer. Fire procent af kandidaterne har indvandrerbaggrund - det samme har knap ni procent af vælgerne.

* Vælgerne har to stemmer:

* Den første stemme går til en kandidat, der er opstillet i en af de 299 valgkredse. Den kandidat, der får flest stemmer, bliver valgt direkte ind i parlamentet, og det er disse mandater, de 4451 kandidater går efter at vinde.

Ved det seneste valg i 2009 fordelte direktmandaterne sig således: 218 til forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU, 64 til det socialdemokratiske SPD, 16 til venstrepartiet Die Linke og et mandat til De Grønne.

* Den anden stemme går til et parti og afgør den endelige mandatfordeling ved forholdstalsvalg som i Danmark.

De 34 partier, der er opstillet ved valget, skal have mindst fem procent af andenstemmerne for at komme ind i Forbundsdagen.

I alt 2705 politikere - mange af dem de samme, som kæmper om direktmandaterne - er opstillet på partiernes lister i de 16 tyske delstater, hvor ligeledes 299 mandater er spil.

* Derudover er en række tillægsmandater og udligningsmandater i spil.

Hvis et parti har vundet flere direktmandater, end det egentlig har krav på i forhold til, hvor mange andenstemmer partiet har fået, får det tillægsmandater.

De andre partier får som kompensation udligningsmandater, indtil mandatfordelingen igen stemmer overens med det landsdækkende andenstemme-resultat.

Udligningsmandaterne blev indført med sidste års valgreform, og de ventes at føre til, at den nyvalgte forbundsdag bliver den største nogensinde.

* Valgdeltagelsen har sat negative rekorder ved de seneste valg - fra 77,7 procent i 2005 til 70,8 procent i 2009. Og søndag ventes den for første gang i forbundsrepublikkens 64-årige historie at komme ned under de 70 procent.

* Samtidig med forbundsdagsvalget er der også delstatsvalg i Hessen, hvor de 4,4 millioner vælgere derfor har hele fire stemmer, de skal afgive for at sammensætte en ny landdag i Frankfurt.

(Kilder: dpa, bundestag.de, bundeswahlleiter.de)

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip