FAKTA: Sådan genkender du en meteorit

Skrevet af admin

08/02/2016

Mest læste i dag

Selv om den meteorit, der blev fundet søndag ved Ejby på Sjælland, sandsynligvis er af den almindelige slags, er den stadig unik, fordi meteoritter trods alt er sjældne.

En meteorit er cirka 50 millioner år ældre end Jorden og kan derfor give information om dengang, planeterne blev dannet.

* En meteor er et himmellegeme, som når ind i jordens atmosfære og ofte fordamper og giver det lysende spor på himlen på grund af den opvarmning, der kommer ved gnidning med atmosfæren.

* En meteorsten eller en meteorit kommer helt ned på jordoverfladen.

* Selv om meteoritter ser meget forskellige ud og kan være svære at kende, er det ifølge Geologisk Museum muligt at opstille nogle typiske træk.

* Meteoritten vil umiddelbart minde om en sten, men vil sandsynligvis være tungere. Jernmeteoritter er med en vægtfylde på 8-9 g/cm³ over dobbelt så tunge som tilsvarende almindelige sten.

* Den vil have en sort smelteskorpe og afrundede former.

* Meteoritten er magnetisk.

* Nylig faldne jernmeteoritter har en karakteristisk nubret struktur med bløde fordybninger og knopper. Hvis de har ligget længe på jorden, vil de blive gennemtærede af rust og kan derfor være svære at kende.

* Du må ikke beholde meteoritten, hvis du finder den, da det er danekræ.

* Det betyder, at det er en dansk naturhistorisk genstand af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

* Derfor tilhører danekræ staten og skal afleveres til Statens Naturhistoriske Museum.

* Finderen vil få udbetalt en findeløn, hvis størrelse fastlægges af Statens Museumsnævn.

Kilde: Geologisk Museum

/ritzau/