FAKTA: Sådan håndteres politikeres politisager

For at skabe ro om sin familie og sin egen person valgte Carl Holst onsdag at holde midlertidig orlov fra Folketinget, mens politiet behandler den anmeldelse, som et flertal på 40 ud af 41 regionsrådsmedlemmer mandag besluttede at indgive imod ham.

Politiet skal nu undersøge, om der er belæg for at sigte Carl Holst for at have brugt regionens penge ulovligt, da han var regionsformand.

Adskillige politikere er gennem tiden blevet politianmeldt, så Carl Holst er langt fra den første politiker, der havner i den situation.

* En politianmeldelse påvirker ikke i sig selv et folketingsmedlems politiske arbejde.

* Enhver kan indgive en politianmeldelse, og der er intet formelt til hinder for at sidde i Folketinget, mens politiet behandler anmeldelsen.

* Først hvis politi og anklagemyndighed går videre med sagen, kan det begynde at få formelle konsekvenser.

* Hvis politiets efterforskning resulterer i, at anklagemyndigheden rejser tiltale mod politikeren, er det formelt op til Folketinget at afgøre, om det vil ophæve et folketingsmedlems parlamentariske immunitet.

* Et folketingsmedlem kan ifølge grundloven kun tiltales eller fængsles, hvis parlamentets medlemmer giver tilladelse til det.

* Senest fik Venstre-politikeren Thomas Danielsen tidligere i år ophævet sin parlamentariske immunitet i forbindelse med en overtrædelse af færdselsloven. Siden 1950'erne har der været over 30 tilfælde, hvor en politikers immunitet er blevet ophævet.

* Folketingspolitikernes valgbarhed vurderes af Folketinget selv. Det sker i Folketingets eget udvalg, der kaldes Udvalget til Valgs Prøvelse. I dag er praksis, at udvalget erklærer politikeren for uværdig til at være folketingsmedlem, hvis vedkommende har en frihedsstraf.

Kilder: Folketingets Præsidium samt Social - og Indenrigsministeriet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip