FAKTA: Sådan kan du få en orkan opkaldt efter dig

Hos Meteorologisk Institut på Berlins Frie Universitet - ej at forveksle med det tyske svar på DMI, Deutscher Wetterdienst - kan man købe sig til at få en storm opkaldt efter sig selv, sin ægtefælle, svigermor eller en helt fjerde person.

Se her, hvordan du kan få lov at navngive en storm:

* Det koster 355,81 euro - svarende til omkring 2650 kroner - at navngive et højtryk, mens det koster 236,81 euro svarende til små 1800 kroner at navngive et lavtryk.

* For 177 kroner ekstra kan "vejr-fadderen" få lov at vise et link til vedkommendes hjemmeside på listen over de brugte navne på instituttets hjemmeside.

* Af instituttets hjemmeside fremgår det, at den seneste storm, der hærgede Danmark og det nordlige Tyskland mandag, er blevet døbt Christian af en fadder ved navn Christian Widera.

* Man kan ikke finde på hvad som helst. Der er særlige regler for, hvilke navne der kan komme på tale.

* De skal være godkendt som fornavne af det tyske folkeregister, og dobbeltnavne accepteres ikke.

* I lige år navngives lavtryk med pigenavne, mens højtryk får drengenavne. I ulige år er det omvendt.

* Navnene udvælges ved lodtrækning til en liste, der gælder for et år ad gangen.

* Instituttet tager forbehold for, at man ikke kan bestille sit vejrfænomen til en bestemt dag - datoen for navngivningen afhænger af det vejrmæssige mønster, lyder det.

* Man betaler kun, hvis ens navneforslag bliver brugt. Efterfølgende modtager man et certifikat med fakta om stormen.

* Første gang, det tyske system med vejr-faddere blev taget i brug, var 21. november 2002, hvor et lavtryk blev kaldt Yvonne. Få dage senere, den 25. november 2002, fulgte højtrykket Werner.

* Indtil nu har flere end 1800 personer fra 15 europæiske lande samt Brasilien, Japan og USA via deltagelse i lodtrækningen navngivet et vejrfænomen.

* Pengene går til de studerendes aktiviteter.

Kilde: www.met.fu-berlin.de

/ritzau/

Dagens Gossip