FAKTA: Sådan kommer Danmark til EM i fodbold

Danmark, Portugal og Albanien slås i kvalifikationsgruppe I om de to direkte billetter til næste års EM-slutrunde i Frankrig.

To hold kvalificerer sig direkte, og nummer tre skal som minimum spille playoff-kampe mod en anden treer.

Torsdag aften spiller Portugal hjemme mod Danmark, mens Albanien får besøg af Serbien.

Herefter resterer to kampe i Gruppe I, Armenien-Albanien og Serbien-Portugal, der begge spilles søndag.

Herunder den aktuelle stilling og scenarierne for, hvordan Danmark kommer til EM.

* Topstilling før torsdagens kampe:

Portugal 15 point (efter seks kampe)

Danmark 12 point (efter syv kampe)

Albanien 11 point (efter seks kampe)

* De simple scenarier:

* Danmark vinder i Portugal:

Med en sejr i Portugal er Danmark EM-klar, medmindre Albanien vinder over både Serbien og Armenien.

* Portugal og Danmark spiller uafgjort

Danmark er EM-klar, hvis Albanien hverken vinder over Serbien eller Armenien. Portugal vil i så fald vinde gruppen, og i kampen om andenpladsen er Danmark bedre end Albanien ved pointlighed mellem disse to lande, idet Danmark med 1-1 i Albanien og 0-0 hjemme har fordel af at have scoret på udebane.

* Danmark taber i Portugal

Danmark bliver EM-klar, hvis Albanien maksimalt får et point ud af kampene mod Serbien og Armenien. Ved et albansk point i de to sidste runder er det igen det indbyrdes regnskab, der sender Danmark til EM foran Albanien på andenpladsen i gruppen.

* Sådan bliver Portugal sorteper

Hvis Danmark vinder i Portugal, og Portugal efterfølgende taber i Serbien, er Danmark bedre indbyrdes end portugiserne og EM-klar, selv hvis Albanien vinder sine to sidste kampe og dermed gruppen.

* Det kringlede scenarie

Hvis Danmark vinder i Portugal torsdag samtidig med, at Portugal søndag taber i Serbien, og Albanien i sine to sidste kampe henter fire point, opstår et scenarie, hvor alle tre hold slutter på 15 point.

I det tilfælde kigger man på det indbyrdes regnskab mellem alle tre hold, og her vil Danmark under alle omstændigheder kvalificere sig - hvilket nedenstående udregning viser:

I tilfældet med alle tre hold på 15 vil man først kigge på point hentet i indbyrdes kampe mellem alle tre hold. Her vil Portugal have hentet seks, mens Danmark og Albanien vil have hentet fem. Dermed er Portugal EM-klar.

Herefter kigges på målforskel i alle indbyrdes kampe, og Danmark vil med alle andre sejre over Portugal end 1-0 være videre foran Albanien på denne regel.

Vinder Danmark præcis 1-0 i Portugal, vil både Danmark og Albanien have målscoren 2-2 samlet for de indbyrdes kampe mellem alle tre hold. Og derfor må man længere ned i reglementet for at afgøre, at Danmark alligevel snupper pladsen foran Albanien.

Reglen, der i tilfældet 1-0 til Danmark - og en slutstilling med alle tre hold på 15 point - sender Danmark til EM, er reglen om flest mål scoret på udebane. Her vil Danmark være bedre end Albanien.

* Danmark er som minimum sikret playoff-kampe

Uanset resultaterne i de resterende kampe i gruppen er Danmark som minimum sikret to playoff-kampe om en EM-billet.

Hvis Danmark slutter som nummer tre i gruppen, kan det udløse en direkte EM-billet, hvis Danmark slutter som bedste treer på tværs af alle kvalifikationspuljer. Det regnestykke kan først laves, når alle grupper er færdigspillet.

Alle øvrige treere - end den bedste - mødes senere på året i playoff-dueller over to kampe, hvor den samlede vinder af hver duel løser billet til EM.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip