FAKTA: Sådan opstod fejl med kemomedicin

99 kræftpatienter er behandlet med for meget kemoterapi. Fejlbehandlingen kan have været medvirkende til dødsfald.

* Fejlen er opstået, fordi medicinen cabazitaxel leveres i to små hætteglas. Det ene indeholder lægemidlet i koncentreret form. Det andet indeholder en væske, som lægemidlet skal blandes op i, inden patienterne får det.

* Ifølge sundhedsdirektør i Region Syddanmark, Jens Elkjær, har leverandøren, Sanofi, ændret dosis i flaskerne for at gøre plads til spild. Det fremgår af et ændret produktresumé, som bliver overset.

* På hætteglasset med koncentrat står, at det indeholder 1,5 ml, og på hætteglasset med væsken står, at det indeholder 4,5 ml. Men reelt indeholder glassene henholdsvis 1,83 ml og 5,67 ml.

* Andre europæiske hospitaler har - på grund af forskellene i den angivne og den reelle mængde - blandet cabazitaxel i for kraftige doser. Det er rapporteret i Spanien, Finland og Holland.

* I 2012 rettede producenten, Sanofi, produktresumeet.

* Hospitalsapoteket Aarhus opdagede fejlen 4. november 2013.

* 7. november 2013 sendte Sanofi en advarsel ud til hospitalerne.

* 24. januar 2014 sendte Sundhedsstyrelsen brev til regionerne og pålagde dem at skærpe kontrolprocedurer i forbindelse med færdigblanding af lægemidler.

* Efter Hospitalsapoteket Aarhus blev opmærksom på fejlen, er det kommet frem, at flere andre hospitaler i Europa har begået samme fejl.

Kilde: Region Midtjylland, Region Syddanmark.

/ritzau/

Dagens Gossip