FAKTA: Sådan ser aftalen om nye milliarder til Dong ud

Skrevet af admin

23/01/2014

Mest læste i dag

Den endelige aftale om tilførsel af 11 milliarder kroner til Dong Energy er ikke faldet endelig på plads. Men her er de væsentligste vilkår for den forventede aftale:

* De nye aktionærer tegner aktier i Dong Energy for i alt 11 milliarder kroner. Heraf står Goldman Sachs for otte milliarder kroner, ATP for 2,2 milliarder kroner og PFA for 0,8 milliarder kroner.

* Aktietegningen er baseret på en værdiansættelse af Dong Energy på 31,5 milliarder kroner.

* Parterne er enige om i de kommende år at arbejde frem mod en børsnotering.

* De nye aktionærer har ret til at sælge deres aktier til staten på nærmere fastsatte vilkår, hvis ikke Dong Energy er børsnoteret inden foråret 2018.

* De nye aktionærer bliver repræsenteret i bestyrelsen og får en vis mindretalsbeskyttelse i form af vetorettigheder på udvalgte punkter.

* De eksisterende mindretalsaktionærer vil kunne tegne nye aktier i Dong Energy på samme vilkår, så de kan fastholde deres nuværende ejerandele.

* Aftalen, der er betinget af blandt andet tilslutning fra Folketingets Finansudvalg, forventes gennemført i slutningen af januar.

* En række skatteeksperter, borgmestre, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), DF, EL samt Mogens Lykketoft (S) har kritiseret handlen. Enhedslisten har kaldt finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd om sagen tirsdag.

* Ifølge aftalen vil Goldman Sachs' ejerandel i Dong blive placeret i selskabet New Energy Investment, der er hjemhørende i Luxembourg. Det har mødt kritik fra både skatteeksperter og politikere.

* Ifølge DR sker salget af en andel af Dong til et uigennemskueligt netværk af skuffeselskaber i skattely. Det viser en gennemgang af selskabsoplysninger fra blandt andet Luxembourgs virksomhedsregister.

* Kritikken går også på, at Goldman Sachs er blevet lovet vetoret over blandt andet ændringer i Dongs øverste ledelse og strategi.

* Ejerstrukturen i Dong Energy lyder på, at statens ejerandel vil blive reduceret fra de nuværende 81 procent til cirka 60 procent.

* De nye aktionærers – Goldman Sachs, ATP og PFA – ejerandel vil blive 26 procent. Goldman Sachs får en ejerandel på cirka 19 procent.

* De eksisterende mindretalsaktionærers – SEAS-NVE, SE Energi, Insero Horsens, Nyfors Entreprise og Galten Elværk – ejerandel bliver reduceret fra de nuværende 19 procent til 14 procent.

/ritzau/