FAKTA: Sådan snød Rusland angiveligt med doping ved OL

Torsdag bringer den amerikanske avis The New York Times en historie om vinterlegene for to år siden i Rusland, hvor den daværende direktør for Ruslands antidoping-laboratorium, Grigory Rodchenkov, i detaljer beskriver det store OL-bedrag.

Herunder kan du læse mere om, hvordan russerne snød ifølge Rodchenkov.

* Seks måneder inden OL begyndte Rodchenkov at mødes med repræsentanter for den russiske sportsminister i et kontor i ministeriet mindst en gang om ugen. Den russiske sportsminister var således ifølge Rodchenkov informeret om landets dopingsnyd.

* Flere måneder før turneringen afleverede russiske atleter urinprøver uden spor af doping. Prøverne blev senere brugt, da turneringen i Sotji gik i gang.

* Rodchenkov modtog 21. januar 2014 et regneark med navne på atleter, der skulle modtage doping. OL startede to uger senere.

* Rodchenkov udarbejdede selv en dopingcocktail, som de russiske atleter skulle indtage. Den bestod af de tre steroider metenolon, trenbolon og oxandrolon.

* For at få en hurtigere effekt blev atleterne instrueret i at skylle stofferne ned med alkohol. Mændene fik blandet stofferne op med Chivas-whisky, mens kvinderne fik en blanding af doping og Martinis vermouth.

* Hvis nogen af atleterne vandt en medalje, skulle deres urinprøver udskiftes.

* Midt om natten blev de gamle urinprøver ombyttet med de nye gennem et hul i væggen. De nye prøver indeholdt ifølge Rodchenkov i mange tilfælde spor af doping.

* Ifølge Det Internationale Antidopingagentur, WADA, er laboratorierne overvåget i løbet af dagen, men de er sjældent bemandede om natten.

* Da vinter-OL i Sotji var ved at nå sin afslutning, var op mod 100 urinprøver med spor af doping blevet udbyttet.

Kilder: The New York Times

/ritzau/

Dagens Gossip