FAKTA: Sådan startede sagen om børnechecken

* I 2010 beslutter VK-regeringen, at der skal indføres et optjeningsprincip for at sikre, at EU-borgere har en reel tilknytning til Danmark, før de kan få adgang til sociale ydelser som børnecheck.

* 1. januar 2012 træder den nye lov i kraft. For at kunne få børnecheck skal EU-borgere ifølge optjeningsprincippet have arbejdet eller boet i Danmark i to år.

* Et halvt år efter klager en tysk statsborger over, at han ikke kan få børnecheck. På hans vegne henvender Region Sønderjylland-Slesvig sig til EU-Kommissionen.

* I april 2013 fastslår EU-Kommissionen, at optjeningskravet er i strid med det såkaldte sammenlægningsprincip i en central EU-forordning fra 2004 om sociale ydelser. Forordningen forbyder diskrimination i udbetalingen af sociale ydelser.

* I juni beslutter S-R-SF-regeringen at rette ind efter EU-Kommissionen og opgiver kravet om to års arbejde eller ophold i Danmark, før EU-borgere får børnecheck.

* Beslutningen møder kritik fra begge sider af folketingssalen, og flere partier kræver, at sagen skal prøves ved EU-Domstolen.

* Det afviser regeringen. Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er juraen klar: To tidligere domme fra EU-Domstolen har slået fast, at EU-borgere har ret til sociale ydelser, selvom de endnu ikke har været beskæftiget i en fastsat periode.

* I forbindelse med diskussionen er det kommet frem, at VK-regeringen i arbejdet med lovforslaget fik flere advarsler om, at optjeningsprincippet kunne være i strid med EU-retten.

* Det koster staten omkring 15 millioner kroner at opgive optjeningsprincippet. I alt udbetales der børne- og ungeydelse for 14,5 milliarder kroner og børnetilskud for 2,5 milliarder kroner om året i Danmark.

Kilde: Skatteministeriet, Folketingets EU-oplysning og Folketingets Skatteudvalg.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip