FAKTA: Sådan taler du med børn om Tyrkiet-angrebet

Skrevet af admin

29/06/2016

Mest læste i dag

For mange danske børnefamilier går sommerferien til Tyrkiet, der i øjeblikket er på avisforsiderne, tv og i radioen, efter et bombeangreb tirsdag ramte Istanbuls vigtigste internationale lufthavn og kostede 41 livet og sårede 239.

Derfor er det vigtigt at tale med børnene om deres oplevelser, da det skaber tryghed. Det siger Red Barnet, som giver seks gode råd til, hvordan du gør det bedst.

1. Giv børnene tryghed

Fortæl børnene, at der bliver gjort alt for at beskytte de børn og voksne, der er direkte berørt af situationen. Sørg for, at de ved, at politiet og deres forældre vil gøre alt for at beskytte dem, hvis noget lignende skulle ske - både i udlandet og i Danmark.

2. Tal med børnene om det, de har set og hørt

Det er vigtigt at tale med børnene om, hvad de har set og hørt om angrebet i Istanbul.

Voldsomme billeder kan gøre børn i seks-syv års alderen utrygge og kede af det. Men med større børn, der selv viser interesse, kan man som forælder se nyhederne sammen med dem. Det er vigtigt at sætte god tid af, så man kan tale om, hvad man ser.

3. Lyt grundigt til børnene

Børns viden bestemmes af deres alder, og om de tidligere har set og hørt om lignende begivenheder.

Før du svarer på deres spørgsmål, skal du have et godt billede af, hvad børnene forstår, og hvad der ligger til grund for deres spørgsmål. Snak med børnene og prøv at give dem en grundlæggende forståelse, der svarer til deres alder.

4. Vær åben

Børn oplever ikke begivenhederne ens. Yngre børn vil i høj grad være afhængige af, at voksne fortolker begivenhederne for dem, mens større børn og teenagere vil få information fra forskellige kilder, der måske ikke alle sammen er lige pålidelige.

5. Giv børnene håb

Det er godt for både børn og voksne at vide, at det kan blive godt igen. Fortæl børnene, at der er mennesker, der hjælper og gør alt, hvad de kan for at få livet til at blive normalt igen.

6. Giv udtryk for medfølelse

At støtte eller hjælpe andre kan give børn en følelse af kontrol, tryghed og empati. Det kan ved katastrofer og andre voldsomme oplevelser i medierne give god mening, at man for eksempel sammen med barnet viser sin medfølelse. De fleste børn har det rigtig godt med at vise deres forståelse på den ene eller anden måde.

Kilder: Red Barnet

/ritzau/