FAKTA: Sådan ville åbne skattelister virke i EU

EU-Kommissionen foreslog sidste uge, at store firmaer hvert år skal afsløre en række detaljer, land-for-land, om hvor meget de betaler i skat - og hvor.

Forslaget skal være med til at forhindre, at firmaerne gør brug af skattely for at spare på skatteregningen.

Kommissionens plan møder dog modstand i visse EU-lande, der er bekymret for, om det er en overreaktion på Panama-skandalen og risikerer at afsløre for meget om firmaers strategi.

Forslaget mangler at blive debatteret formelt i Europaparlamentet og EU's ministerråd, der i fællesskab har magten til at vedtage det.

Læs her, hvem og hvad forslaget omfatter:

* Kun virksomheder med en årlig omsætning på over 5,6 milliarder kroner rammes af reglerne. I Danmark ville det omfatte næsten alle C20-selskaber samt firmaer som Lego, Danfoss og Grundfos.

* Både europæiske virksomheder og udenlandske med aktiviteter i EU omfattes. Det gælder i alt omkring 6000 virksomheder.

* Selskaberne skal offentliggøre seks tal for hvert EU-land, det er aktivt i, og de samme tal for hvert skattelyland, det driver forretning i. Alle andre lande kan samles i en "andet"-kategori.

* De seks tal er: Årets omsætning i landet, overskuddet før skat, betalt skat, skattegæld, samlet indtjening, og antal ansatte.

* Derudover skal firmaerne beskrive, hvilke aktiviteter de har i hvert land.

* Rapporten skal offentliggøres på firmaets egen hjemmeside, så alle har adgang til dem.

* Hvilke lande, der tæller som skattely, skal besluttes i EU i en sideløbende proces.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/

Dagens Gossip