FAKTA: Sådan virker et hoverboard

Der står givetvis et hoverboard på mange ønskesedler rundt omkring, efter at det selvkørende balancebræt i år har fået sit store gennembrud i Danmark.

Hoveboardet har også været en del i medierne på det seneste, hvor der er stillet spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring det dyre legetøj, der koster fra 3000 kroner og opefter.

Selve brættet minder meget om de tohjulede Segway-køretøjer, som verden over bliver brugt af blandt andre turister og betjente. Hoverboards fungerer efter nogenlunde samme princip.

De to hjul er hver forbundet med et gyroskop, som sørger for at holde brættet vandret. På hver af de to pedaler sidder sensorer, der er trykfølsomme.

Det betyder, at man med fødderne kan styre de to hjuls motorer, som både kan køre baglæns og forlæns. Det afhænger af, om man læner sig frem eller tilbage. Tophastigheden er typisk mellem 15 og 20 kilometer i timen.

Hvor en Segway har en lodret pind, man kan holde fast ved og styre med, er der ingen støtte på et hoverboard. Styringen foregår udelukkende med fødderne.

Hoverboardet er batteridrevet og skal derfor lades op en gang imellem.

Trafikstyrelsen mener ikke, at et hoverboard opfylder gældende regler for køretøjer, og derfor er det ulovligt at bruge der, hvor færdselsloven gælder.

/ritzau/

Dagens Gossip