FAKTA: Sagen kort om den nordatlantiske fiskekrig

Færøerne bruger nu en fuldmagt fra Danmark og lægger sag an mod EU til Verdenshandelsorganisationen, WTO, fordi færøske fiskere afvises i havne i EU-lande på grund af en verserende fiskekrig om kvoter.

* EU har indført sanktioner mod Færøerne på grund af en strid om sildefangsten. Færingerne fanger tre gange flere sild end aftalt mellem EU og kystlande i nordatlanten (Færøerne, Norge, Island, Rusland og EU) på en lang række årlige møder.

* Sanktionerne indebærer, at færøske fiskere nægtes adgang til havnene i EU og samtidig må EU-lande ikke importerer færøske sild.

* Det seneste stykke tid, har de færøske fiskere derfor solgt deres fisk til Rusland, Asien og Afrika frem for de vante naboer.

* Færøerne og Island har også valgt at hæve deres kvoter på makrel i modstrid med de aftaler, som EU og kystlande i nordatlanten fastsætter.

* Færøerne har de seneste år fisket 23 procent af den samlede makrelkvote, selvom de kun er blevet tildelt knap fem procent i den eksisterende aftale. Striden har stået på i fem år.

* De færøske forhandlere har foreslået at gå ned på 15 procent af den samlede makrelkvote, hvis de til gengæld må fiske i andre landes farvand.

* Færinger og islændinge argumenterer med, at fiskene i Atlanterhavet har flyttet sig tættere på deres sokkel, hvorfor de skal have lov til at fiske mere.

* Nye undersøgelser viser også, at antallet af makreller i Atlanterhavet er hastigt stigende.

* International Council for the Exploration of the Sea, Ices, anbefaler en samlet fangst på 889.886 ton makreller næste år. Det er 64 procent mere end i år.

* EU har truet Færøerne og Island med sanktioner, hvis de ikke stopper med at ignorere makrelkvoterne.

/ritzau/

Dagens Gossip