FAKTA: Sagen kort om den nordatlantiske makrelkrig

En nordatlantisk lovløshed for makrelfiskeriet får måske en ende under tre skæbnemøder i London i denne uge mellem EU og de berørte kystlande.

* Færøerne og Island har valgt at hæve deres kvoter på makrel i modstrid de aftaler, som EU og kystlande i nordatlanten fastsætter på en lang række årlige møder.

* Færøerne har de seneste år fisket 23 procent af den samlede makrelkvote, selvom de kun er blevet tildelt knap fem procent i den eksisterende aftale. Striden har stået på i fem år.

* De færøske forhandlere har foreslået at gå ned på 15 procent af den samlede makrelkvote, hvis de til gengæld må fiske i andre landes farvand.

* Færinger og islændinge argumenterer med, at fiskene i Atlanterhavet har flyttet sig tættere på deres sokkel, hvorfor de skal have lov til at fiske mere.

* Nye undersøgelser viser også, at antallet af makreller i Atlanterhavet er hastigt stigende.

* International Council for the Exploration of the Sea, Ices, anbefaler en samlet fangst på 889.886 ton makreller næste år. Det er 64 procent mere end i år.

* EU har truet Færøerne og Island med sanktioner, hvis de ikke stopper ignoreringen af makrelkvoterne.

* EU har i forvejen sanktioner mod Færøerne på grund af en strid om sildefangsten.

* Sanktionerne indebærer, at færøske fiskere nægtes adgang til havnene i EU og samtidig træder et importforbud mod færøske sild.

* Det seneste stykke tid, har de færøske fiskere derfor solgt deres fisk til Rusland, Asien og Afrika frem for de vante naboer, oplyser den færøske fiskeriminister.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip