FAKTA: Sagen om børnechecken ruller fortsat

Skrevet af admin

06/03/2014

Dagens topnyheder

* 24. februar:

Sagen begynder for alvor at rulle, da SR-regeringen fremsætter et lovforslag, som giver EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark.

Lovforslaget er et forsøg på at presse oppositionen til at rette ind efter EU-retten og opgive den tidligere VK-regerings optjeningsprincip, som ellers siger, at det kræver to års arbejde i Danmark at få børnecheck.

Forslaget afvises blankt af Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, der siger, at Venstre ikke som De Radikale mener, "at man bare naivt skal lægge sig fladt ned for EU-Kommissionen".

* 25. februar:

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, vil have det danske optjeningsprincip prøvet ved EU-Domstolen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger i Folketingets spørgetime, at området er omfattet af en EU-forordning, der har direkte retsvirkning i medlemslandene.

* 26. februar:

Enhedslisten afviser regeringens lovforslag, som dermed risikerer at komme i mindretal.

* 1. marts:

De Konservatives formand, Lars Barfoed, siger, at VK-regeringen i 2010 fik en juridisk vurdering om, at optjeningsprincippet godt kunne indføres i Danmark. Han ser ikke grund til at ændre den opfattelse.

K vil fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at sikre, at udbetalingen af børnepenge sker i overensstemmelse med optjeningsprincippet, som Folketinget har vedtaget.

Enhedslisten vil støtte beslutningsforslaget, hvis ikke regeringen kommer med indrømmelser omkring social dumping.

* 2. marts:

V-formand, Lars Løkke Rasmussen, skriver i et personligt brev til statsministeren, at Venstre er indstillet på at finde en løsning, der respekterer EU-retten i sagen. I stedet for optjeningsprincip kan man se på fradrag til børnefamilierne.

Løkke gør det klart, at man vil stemme for det konservatives beslutningsforlag, hvis regeringen ikke finder en løsning med hans parti.

Brevet vækker harme i blå blok.

* 3. marts:

Et notat fra Skatteministeriet viser, at 10.000 danskere helt vil miste deres børnecheck, hvis man i stedet vælger at give pengene som et fradrag. Hele 30.000 vil få mindre, end de gør i dag.

* 4. marts:

De Konservative holder fast i at ændre børnechecken til fradrag. Alle ramte danskere vil blive kompenseret, siger partiets skatteordfører Brian Mikkelsen.

* 5. marts:

Det kommer frem, at både Skatteministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet allerede i 2010 advarede VK-regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen mod at ændre børnechecken til et skattefradrag.

* 6. marts:

Ifølge Berlingske og Information fik VK-regeringen flere advarsler, da den i 2010 forberedte lovforslaget. Derudover blev en advarsel om, at loven risikerede at være i strid med EU-retten, redigeret ud af forslaget, fordi det "ville se uhensigtsmæssigt ud".

/ritzau/