FAKTA: Sagen om de fejlagtige ejendomsvurderinger

Rigsrevisionen udsendte i august en beretning, der afdækker omfattende fejl i Skats offentlige ejendomsvurderinger.

* Rigsrevisionen kritiserer, at Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke stemmer overens med de priser, som husene blev handlet til.

41 procent af de parcelhuse, som skiftede ejer i andet halvår 2011, var overvurderede, idet ejendomsværdien oversteg salgsprisen.

Rigsrevisionen kritiserer også, at Skatteministeriet har været vidende om problemerne med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

* Flere ansvarlige skatteministre er blevet orienteret om problemer med den offentlige ejendomsvurdering.

Det fremgår af Rigsrevisionens beretning, at der i perioden 2004-2012 er udarbejdet i alt 29 ministerforelæggelser i Skatteministeriet og Skat om ejendomsvurderingsområdet.

* Folketingets statsrevisorer uddelte efterfølgende den næsthårdeste kritik - "en skarp påtale" - af Skatteministeriet uden dog at holde enkelte skatteministre ansvarlige.

* Efterfølgende er Venstres gruppeformand, tidligere skatteminister Kristian Jensen, kommet i modvind med Berlingskes og Ekstra Bladets afsløringer af, at han helt tilbage i 2006 blev informeret om fejl i ejendomsvurderingen uden at iværksætte en undersøgelse.

* Jyllands-Posten har samtidig afdækket, at de tre Venstre-skatteministre Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen og Peter Christensen ikke informerede Folketinget om sagen i kvartalsrapporter til skatteudvalget.

* Også de tre tidligere finansministre fra Venstre - Thor Pedersen, Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen - er blevet blandet ind i sagen. Ifølge Ekstra Bladet har Finansministeriet flere gange bremset planer om at rette op på Skats forkerte ejendomsvurderinger, mens de tre Venstre-topfolk sad ved roret.

* De borgerlige partier har krævet, at boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat på grund af fejlagtige vurderinger, skal have deres penge tilbage, lover skatteminister Holger K Nielsen (SF) i oktober.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har slået fast, at man skal kunne få sin for meget betalte skat tilbage.

* Regeringen suspenderer i september arbejdet med ejendomsvurderingerne for 2013.

I stedet skal et ekspertudvalg være med til at udarbejde et helt nyt system for ejendomsvurderinger. 2011-vurderingerne danner frem til 2015 grundlag for danskernes boligskat.

* De boligejere, som har fået vurderet deres ejendom for højt, vil kunne få skat tilbage, hvis 2015-vurderingen er lavere end den eksisterende vurdering fra 2011.

* Venstre melder i november ud, at hvis partiet skal støtte, at de forkerte vurderinger fra 2011 skal køre til 2016, skal der skæres 10 procent at danskernes boligskat.

* De borgerlige partier forlader efterfølgende forhandlingerne med skatteministeren. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti vil ikke være med til at lade de fejlbehæftede vurderinger fra 2011 fortsætte, indtil et nyt system er klar fra 2016.

* Regeringen sender 18. november et lovforslag i høring, som forlænger 2011-vurderingen af ejerboliger i 2013 og 2014. Samtidig sænkes den forlængede 2011-vurdering, hvilket kan give boligejerne op imod fem procent lavere vurderinger.

Desuden forlænges Skats mulighed for at korrigere deciderede fejl vedrørende 2011-vurderingen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip