FAKTA: Sara Slott kan vinde femte danske VM-medalje

Hækkeløberen Sara Slott Petersen har onsdag chancen for at vinde den femte danske atletikmedalje i VM-historien udendørs.

Hendes finale på 400 meter hæk i Beijing bliver løbet klokken 14.10 dansk tid.

VM blev i 1983 afviklet for første gang. Frem til 1991 blev VM kun afholdt hvert fjerde år, men siden 1993 er det blevet afholdt hvert andet år.

Her er et tilbageblik på de foreløbig fire danske medaljer i VM-historien:

* 1993 i Stuttgart: VM-bronze, Renata Pytelewska-Nielsen i længdespring.

Den danske længdespringer, der er født i Polen, sprang 6,76 meter i finalen i Stuttgart. Dermed var hun blot en centimeter foran nummer fire i den meget tætte kamp om bronze, hvor der kun var tre centimeter mellem nummer tre og seks. Den tyske legende Heike Dreschler snuppede guldet.

1995 i Gøteborg: VM-guld, Wilson Kipketer på 800 meter.

Den kenyanskfødte dansker sikrede den første af sine tre VM-guldmedaljer i Sverige. Kipketer lå nummer seks efter den første af de to omgange på Nya Ullevi, men på anden omgang overhalede han konkurrenterne med legende lethed og vandt i tiden 1.45,08 minutter.

1997 i Athen: VM-guld, Wilson Kipketer på 800 meter.

Danskeren var helt suveræn i 1997. I juli det år tangerede han briten Sebastian Coes verdensrekord fra 1981 på 1.43,73 minutter, og Wilson Kipketer var derfor storfavorit, da han i august stillede op til VM i Athen.

Danskeren efterlod ingen tvivl om udfaldet i finalen. Wilson Kipketer lagde sig tidligt i front og sikrede sit andet VM-guld i tiden 1.43,38 minutter.

Senere i august 1997 forbedrede han verdensrekorden to gange. Kipketers verdensrekord på 1.41,11 minutter blev først slået i 2010 af kenyaneren David Rudisha, som ved dette års VM i Beijing vandt guld tirsdag.

1999 i Sevilla: VM-guld, Wilson Kipketer på 800 meter.

Danskerens tredje VM-guldmedalje var også den mest dramatiske. Wilson Kipketer var et stykke efter sydafrikaneren Hezekiel Sepeng, da de nærmede sig sidste sving, men med en kraftanstrengelse fik danskeren presset sig foran sin konkurrent.

Wilson Kipketer væltede umiddelbart efter at være kommet over målstregen, men han sejrede i tiden 1.43,30 minutter, to hundreddele hurtigere end Hezekiel Sepeng.

/ritzau/

Dagens Gossip