FAKTA: SAS fra Skandinavien drømte om at flyve til New York

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS er torsdag kommet med halvårsregnskab, der viser, at der har været solid fremgang i kvartalet sammenlignet med samme periode et år tidligere.

Her følger en stribe fakta om SAS og de spareplaner, som luftfartsselskabet løbende har iværksat:

* Den 1. august 1946 bliver SAS grundlagt som et samarbejde mellem de nationale flyselskaber fra de tre skandinaviske lande. Formålet var at blive i stand til flyve langdistanceflyvninger fra Skandinavien. Den første rute gik fra Stockholm til New York.

* I 1948 blev selskabet udvidet til også at omfatte europæiske ruter.

* I 1954 var SAS det første luftfartsselskab til at flyve over Nordpolen. Det skete med ruten mellem København og Los Angeles.

* I 2001 bliver SAS et aktieselskab og børsnoteres i både Stockholm, København og Oslo. Efterfølgende ejer den norske, danske og svenske stat tilsammen halvdelen af aktierne.

* I 2002 lancerer den daværende koncernchef, Jørgen Lindegaard, en massiv spareplan under navnet Turnaround 2005. Der skulle spares 14 milliarder svenske kroner - blandt andet ved at uddele 6000 fyresedler.

* I 2005 opdeles SAS i tre nationale datterselskaber samt en international virksomhed.

* I 2007 lancerer koncernchef Mats Jansson spareplanen Strategi 2011, som skulle spare selskabet for 2,8 milliarder svenske kroner. Det skulle blandt andet ske ved at frasælge en række datterselskaber som Spanair.

* I 2008 fører finanskrisen til en reorganisering, og de tre datterselskaber bliver samlet under en skandinavisk enhed året efter.

* I 2008 fremlagde koncernchef Mats Jansson en ny spareplan med navnet Core SAS. Der skulle fyres omkring 3000 ansatte og spares i alt fire milliarder svenske kroner.

Senere kommer tre milliarder svenske kroners ekstra besparelser oven i hatten samt 1500 yderligere fyringer. Desuden krævede ledelsen, at kabinepersonale og piloter skulle gå 10-20 procent ned i løn.

* I 2011 lanceres spareplanerne 4 excellence af den nuværende koncernchef i SAS, Rickard Gustafson. Planen skal skære mellem tre og fem af procent af selskabets produktionsomkostninger omkostninger hvert år. I alt skal planen skabe effektiviseringer for fem milliarder svenske kroner ved udgangen af 2013.

* I november 2012 fremlægger SAS en ny spareplan, hvor der skal findes 2,6 milliarder ved frasalg af blandt andet SAS Ground Handling og flyselskabet Widerøe.

* I 2014 skal en ny plan finde besparelser for 2,1 milliarder med fuld effekt fra 2017. For at øge fleksibiliteten køber SAS flyselskabet Cimber.

Kilder: SAS og Ritzau

/ritzau/

Dagens Gossip