FAKTA: Schengen-regler og undtagelser

Skrevet af admin

06/11/2015
I forbindelse med klimatopmødet COP21 i Paris, hvor 80 politiske ledere har meldt deres ankomst, vil Frankrig indføre grænsekontrol i en måned.Under særlige omstændigheder er det tilladt for EU's medlemslande midlertidigt at genindføre grænsekontrol.Læs her om Schengen og samarbejdets kriseregler: * Med Schengen-samarbejdet, som i år fylder 30 år, kan EU-borgere frit rejse på tværs af EU-landenes grænser helt uden at skulle kontrolleres ved de indre grænser mellem Schengenlandene. * Samtidig må der ikke laves systematisk grundig kontrol af EU-borgere ved de indre grænser.* Under særlige omstændigheder er det dog tilladt for et Schengen-land kortvarigt at genindføre grænsekontrol ved landets indre grænser.* Det er for eksempel tilladt at lukke grænserne i særlige situationer ved eksempelvis sportsarrangementer og politiske møder. Og hvis der er en begrundet frygt for den offentlige sikkerhed.* Der er dog betingelser, og landene skal helst underrette kommissionen fire uger i forvejen.* Eksempelvis genindførte Tyskland midlertidig grænsekontrol ved nogle af landets grænser i perioden 26. maj til 15. juni i år. Det skete i lyset af mulige trusselsscenarier i forbindelse med G7-topmødet 7. og 8. juni i den tyske by Elmau.* Ud over Danmark er 25 lande med i Schengen.Kilder: EU-Kommissionen, Ritzau.

Dagens topnyheder

I forbindelse med klimatopmødet COP21 i Paris, hvor 80 politiske ledere har meldt deres ankomst, vil Frankrig indføre grænsekontrol i en måned.

Under særlige omstændigheder er det tilladt for EU's medlemslande midlertidigt at genindføre grænsekontrol.

Læs her om Schengen og samarbejdets kriseregler:

* Med Schengen-samarbejdet, som i år fylder 30 år, kan EU-borgere frit rejse på tværs af EU-landenes grænser helt uden at skulle kontrolleres ved de indre grænser mellem Schengenlandene.

* Samtidig må der ikke laves systematisk grundig kontrol af EU-borgere ved de indre grænser.

* Under særlige omstændigheder er det dog tilladt for et Schengen-land kortvarigt at genindføre grænsekontrol ved landets indre grænser.

* Det er for eksempel tilladt at lukke grænserne i særlige situationer ved eksempelvis sportsarrangementer og politiske møder. Og hvis der er en begrundet frygt for den offentlige sikkerhed.

* Der er dog betingelser, og landene skal helst underrette kommissionen fire uger i forvejen.

* Eksempelvis genindførte Tyskland midlertidig grænsekontrol ved nogle af landets grænser i perioden 26. maj til 15. juni i år. Det skete i lyset af mulige trusselsscenarier i forbindelse med G7-topmødet 7. og 8. juni i den tyske by Elmau.

* Ud over Danmark er 25 lande med i Schengen.

Kilder: EU-Kommissionen, Ritzau.