FAKTA: Se hvad Cameron har lovet om EU

Den britiske premierminister, David Cameron, har de seneste to år i en række taler og debatindlæg udstukket kursen for en nytænkning af Storbritanniens forhold til Den Europæiske Union.

Her er nogle af de helt centrale udtalelser fra Camerons store EU-tale, som han holdt i finansvirksomheden Bloomberg i London 23. januar 2013:

- De, der nægter at overveje at konsultere det britiske folk, vil efter min opfattelse gøre det mere sandsynligt, at vi med tiden må forlade EU.

- Hvis man blot bliver ved med at bede det britiske folk om at acceptere et europæisk arrangement, som de ikke har haft meget indflydelse på, er det den direkte vej til at sikre, at når spørgsmålet endelig bliver stillet - og det er det på et tidspunkt nødt til at blive - så er det meget mere sandsynligt, at det britiske folk vil afvise EU.

- Det er derfor, jeg er tilhænger af en folkeafstemning. Jeg tror på, at man skal konfrontere spørgsmålet - forme det, lede debatten. Frem for blot at håbe på, at en svær situation går væk.

- Tiden er inde til, at det britiske folk kan udtale sig. Tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik.

- På et tidspunkt i løbet af de nærmeste år er EU nødt til at enes om traktatændringer for at lave de ændringer, der er brug for i forhold til euroens langsigtede fremtid og for at befæste det mangfoldige, konkurrencedygtige og demokratisk ansvarlige Europa, vi ønsker.

- Jeg tror på, at den bedste måde at gøre det på er via en ny traktat, så jeg føjer min stemme til dem, der allerede opfordrer til det. Jeg foretrækker stærkt at gennemføre disse ændringer for hele EU, ikke kun for Storbritannien.

- Men hvis der ikke er appetit på en ny traktat for os alle, så skal Storbritannien naturligvis kunne tage fat på de ændringer, vi har behov for, gennem en forhandling med vores europæiske partnere.

- Og når vi har forhandlet os frem til den nye aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser, eller at forlade det helt. Det bliver en ind/ud folkeafstemning.

- Hvis vi forlader Den Europæiske Union, bliver det en enkeltbillet, ikke en returbillet. Så vi skal have tid til en ordentlig, fornuftig debat. Og ved afslutningen af den debat bliver det jer, det britiske folk, der træffer beslutningen.

Kilder: www.gov.uk

/ritzau/

Dagens Gossip