FAKTA: Se hvad ECB-renten betyder for Danmark

Skrevet af admin

07/11/2013

Mest læste i dag

Den Europæiske Centralbank sænkede overraskende renten på rentemødet torsdag. Banken satte således renten ned til 0,25 procent fra 0,5 procent, og det er det laveste niveau nogensinde.

* Den Europæiske Centralbank (ECB) er euro-landenes fælles centralbank, der blandt andet fastsætter den toneangivende udlånsrente.

* Under normale omstændigheder følger Nationalbanken i Danmark renteændringerne i ECB, fordi den danske krone er bundet i fastkurs til euroen. Danmark har ført fastkurspolitik i 30 år.

* Under normale omstændigheder plejer den danske toneangivende rente at være lidt højere end ECB-renten. Men på grund af gældskrisen i de sydlige euro-lande, har Danmark været betragtet som sikker havn for finansmarkederne - det vil sige, at udlandet har investeret i danske værdipapirer.

* Efterspørgslen efter kroner har betydet, at kronen har været så stærk i forhold til euroen, at den danske Nationalbank har sænket renten selvstændigt for at svække interessen for kronen.

* En af Nationalbankens vigtigste opgaver er at vogte over kronekursen og holde den tæt til den fastsatte centralkurs overfor euroen. Kronen må maksimalt svinge, hvad der svarer til 17 øre på den svage og stærke side af den fastsatte centralkurs på kroner/euro.

* Den toneangivende danske udlånsrente er i dag på 0,20 procent - hele 0,55 procentpoint under ECB-renten, der er på 0,75 procent. Det er en situation, som var helt hypotetisk for blot nogle år siden.

* Normalt har den toneangivende rente fra både ECB og Nationalbanken indflydelse på de renter, som bankerne tager for at låne penge ud til privatkunder og virksomheder.

* Den funktion er sat ud af kraft. Det er i øjeblikket langt dyrere at låne penge i banken, end den toneangivende rente er et tegn på. Det skyldes flere forhold:

* Finanskrisen, hvor regeringer måtte spænde sikkerhedsnet ud under bankerne i form af hjælpepakker. Samtidig blev der stillet større krav til bankernes pengereserver på kistebunden.

* Krisen har givet banker større tab, som skal dækkes ind, og det er blevet dyrere for bankerne at låne i andre banker.

/ritzau/