FAKTA: Se hvad EU-lederne blev enige om

Den tyske regerings stærke mistanke om, at USA har aflyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon, løb med meget af opmærksomheden ved EU-topmødet torsdag-fredag i Bruxelles.

I topmødets sluterklæring er aflytningssagen dog kun et lille anneks til et dokument, der udstikker de overordnede retningslinjer for, hvad det europæiske samarbejde skal fokusere på i de kommende måneder.

Dette er hovedpunkterne i topmødets sluterklæring:

* DEN DIGITALE ØKONOMI:

EU håber at kunne høste flere hundredetusinde job og vækst for milliarder af kroner ved at gøre borgere, virksomheder og myndigheder bedre til at kommunikere, arbejde og handle elektronisk.

Lederne giver pejlemærker og enkelte måldatoer for det, de tror, landene faktisk kan enes om. Slutteksten er uklar om det, der er politisk følsomt som for eksempel nye databeskyttelsesregler.

* ØKONOMI OG SOCIALPOLITIK:

Kampen mod ungdomsarbejdsløshed har topprioritet som led i EU's stræben efter vækst, beskæftigelse og bedre konkurrenceevne.

Små og mellemstore virksomheder skal have nemmere ved at låne penge og tiltrække investeringer - blandt andet med hjælp fra Den Europæiske Investeringsbank.

EU og det indre marked har brug for love og regler. Men topmødet opfordrer kommissionen til at se mere på, hvordan regelbyrden kan lettes og love kan forenkles.

* DEN ØKONOMISKE OG MONETÆRE UNION:

Topmødet gør kort gjort status over ØMU-samarbejdet og planerne om at udbygge det, blandt andet med en bankunion og måske allerede fra næste år med nye sociale indikatorer i koordineringen af den økonomiske politik.

* EU'S ØSTLIGE PARTNERSKAB:

EU-lederne ser frem mod et topmøde 28.-29. november i Vilnius med de tidligere sovjetrepublikker Armenien, Georgien, Ukraine, Hviderusland, Moldova og Aserbajdsjan.

Ukraine nævnes særskilt og får at vide, at landet for at kunne underskrive en handels- og associeringsaftale skal levere "beslutsom handling og synligt fremskridt" mod at leve op til EU's krav.

* MIGRATION:

Topmødet udtrykker dyb sorg over flere hundrede flygtninges nylige død i Middelhavet. Det understreges, at EU arbejder ud fra et princip om solidaritet og retfærdig ansvarsdeling.

En nyetableret task force skal se på mere effektiv brug af EU's eksisterende værktøjer. EU-lederne vil allerede til december høre, hvordan det går. Og til juni næste år tager de en bredere debat om EU's asyl- og migrationspolitik.

* AFLYTNING:

I et anneks til topmødeerklæringen udtaler stats- og regeringscheferne sig som lande, ikke som samlet EU-flok, for at understrege, at EU ikke beskæftiger sig med efterretningsaktivitet.

Efter de seneste afsløringer af amerikanske aflytninger i Europa vil Tyskland og Frankrig indlede en dialog med USA for at finde en fælles forståelse om regler for efterretningstjenesters aktiviteter, herunder aflytning.

I initiativet, som andre lande kan vælge at tilslutte sig, gøres det desuden klart, at indsamling af efterretninger er et afgørende element i kampen mod terror.

/ritzau/

Dagens Gossip