FAKTA: Se hvad Eurojust går ud på

Flere europæiske landes politi har i alt sigtet 27 personer i en stor sag om svindel med moms for 320 millioner euro - knap 2,4 milliarder kroner.

Det oplyser den europæiske anklagemyndighed Eurojust.

Læs her om, hvordan Eurojust arbejder:

Eurojust er et samarbejde mellem de 28 EU-landes anklagemyndigheder.

Eurojust er ikke en egentlig fælleseuropæisk anklagemyndighed. Sådan en forhandles der i øjeblikket om at oprette med det formål at få en central myndighed, der kan håndtere svindel med EU's eget budget.

* Hovedelementerne i samarbejdet:

- Eurojust sigter mod at bekæmpe alvorlig grænseoverskridende kriminalitet gennem koordinering, informationsudveksling, strategiudveksling og efterforskningssamarbejde mellem anklagemyndighederne i de EU-lande, der er involveret i en konkret sag.

* Eurojust må i udgangspunktet ikke selv undersøge og retsforfølge kriminalitet. Deres opgave er i stedet at koordinere efterforskninger på tværs af lande og assistere i efterforskninger.

- Eurojust holder koordineringsmøder mellem politifolk, anklagere og undersøgelsesdommere for at håndtere konkrete straffesager.

- I konkrete sager kan Eurojust også støtte oprettelsen af fælles efterforskningshold med deltagelse fra flere lande.

* Danmarks deltagelse i Eurojust:

- Danmark var i 2012 enten anmodende eller anmodet medlemsstat i 100 Eurojust-sager og deltog i koordineringsmøder om 14 sager.

- Danmark har blandt andet deltaget i fælles efterforskningshold, der har beskæftiget sig med korruption, røverier, tyverier af luksusbiler, terrorisme, narkokriminalitet, bedrageri og menneskesmugling.

* Eksempler på konkrete sager, hvor Danmark har benyttet Eurojust:

- 2010: Efter bombesprængningen på Jørgensens Hotel i København fik den danske anklagemyndighed via Eurojust hjælp fra den belgiske anklagemyndighed til at fastslå den anholdte mands identitet. Danmark og Belgien lavede et fælles efterforskningshold.

- 2011: Efter en serie grove hjemmerøverier mod især ældre mennesker i Nordsjælland samarbejdede Danmark via Eurojust med myndigheder i Tyskland, Slovenien og Sverige. Danmark og Tyskland lavede et fælles efterforskningshold.

* Hvis det danske retsforbehold består, vil Danmark ryge ud af Eurojust-samarbejdet, fordi man - ligesom for politisamarbejdet Europol - i EU er ved at lave det juridiske grundlag for samarbejdet om, så det bliver en mere integreret del af EU-samarbejdet. Lovændringen ventes at træde i kraft i løbet af 2016.

Kilde: Eurojust og Justitsministeriet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip