FAKTA: Se hvad Eurojust går ud på

Skrevet af admin

20/11/2015

Mest læste i dag

Flere europæiske landes politi har i alt sigtet 27 personer i en stor sag om svindel med moms for 320 millioner euro - knap 2,4 milliarder kroner.

Det oplyser den europæiske anklagemyndighed Eurojust.

Læs her om, hvordan Eurojust arbejder:

Eurojust er et samarbejde mellem de 28 EU-landes anklagemyndigheder.

Eurojust er ikke en egentlig fælleseuropæisk anklagemyndighed. Sådan en forhandles der i øjeblikket om at oprette med det formål at få en central myndighed, der kan håndtere svindel med EU's eget budget.

* Hovedelementerne i samarbejdet:

- Eurojust sigter mod at bekæmpe alvorlig grænseoverskridende kriminalitet gennem koordinering, informationsudveksling, strategiudveksling og efterforskningssamarbejde mellem anklagemyndighederne i de EU-lande, der er involveret i en konkret sag.

* Eurojust må i udgangspunktet ikke selv undersøge og retsforfølge kriminalitet. Deres opgave er i stedet at koordinere efterforskninger på tværs af lande og assistere i efterforskninger.

- Eurojust holder koordineringsmøder mellem politifolk, anklagere og undersøgelsesdommere for at håndtere konkrete straffesager.

- I konkrete sager kan Eurojust også støtte oprettelsen af fælles efterforskningshold med deltagelse fra flere lande.

* Danmarks deltagelse i Eurojust:

- Danmark var i 2012 enten anmodende eller anmodet medlemsstat i 100 Eurojust-sager og deltog i koordineringsmøder om 14 sager.

- Danmark har blandt andet deltaget i fælles efterforskningshold, der har beskæftiget sig med korruption, røverier, tyverier af luksusbiler, terrorisme, narkokriminalitet, bedrageri og menneskesmugling.

* Eksempler på konkrete sager, hvor Danmark har benyttet Eurojust:

- 2010: Efter bombesprængningen på Jørgensens Hotel i København fik den danske anklagemyndighed via Eurojust hjælp fra den belgiske anklagemyndighed til at fastslå den anholdte mands identitet. Danmark og Belgien lavede et fælles efterforskningshold.

- 2011: Efter en serie grove hjemmerøverier mod især ældre mennesker i Nordsjælland samarbejdede Danmark via Eurojust med myndigheder i Tyskland, Slovenien og Sverige. Danmark og Tyskland lavede et fælles efterforskningshold.

* Hvis det danske retsforbehold består, vil Danmark ryge ud af Eurojust-samarbejdet, fordi man - ligesom for politisamarbejdet Europol - i EU er ved at lave det juridiske grundlag for samarbejdet om, så det bliver en mere integreret del af EU-samarbejdet. Lovændringen ventes at træde i kraft i løbet af 2016.

Kilde: Eurojust og Justitsministeriet.

/ritzau/