FAKTA: Se knasterne i de tyske regeringsforhandlinger

Når Angela Merkel og hendes kristelige demokrater i CDU/CSU tirsdag efter fem ugers forhandlinger går til det måske afgørende møde med socialdemokraterne i SPD, skal de blive enige om følgende for at få et regeringsgrundlag på plads:

* Mindsteløn

I det 177 sider lange udkast til regeringsgrundlaget bekender parterne sig til en national mindsteløn, som SPD har gjort til et ultimativt krav for at sige ja til en stor koalition.

Men det er endnu uafklaret, hvornår den skal indføres, om den bliver på 8,5 euro, som SPD kræver, samt om den kommer til at gælde alle faggrupper og alle regioner.

* Pensioner

SPD kræver, at alle, der har indbetalt til pensionskasserne i 45 år, kan gå på pension, når de fylder 63 år. De borgerlige vil indføre en særlig mødrepension, så ni millioner kvinder, hvis børn er født før 1992, modsat i dag får 28 euro ekstra i pension.

* Dobbelt statsborgerskab

Endnu et ultimativt krav fra socialdemokraterne. I dag skal for eksempel en tyrker, der er født i Tyskland, inden sin 23 års fødselsdag vælge, hvilket pas vedkommende vil have. SPD ønsker dette afskaffet, så dobbelt statsborgerskab bliver tilladt.

* Vejskat

CDU's bayerske søsterparti, CSU, gik på valg på at indføre en vejskat for udenlandske bilister.

CDU-formand Merkel er parat til at sige ja, hvis en sådan afgift kan strikkes sammen, så den ikke er i strid med EU-retten. Afgifterne for tyske bilister kan måske lempes.

* Familiepolitik

SPD vil afskaffe CSU's pasningspræmie for hjemmegående forældre, der får op imod 150 euro om måneden for at passe deres børn hjemme indtil treårsalderen.

SPD ønsker homoægteskaber ligestillet med andre ægteskaber, så bøsser og lesbiske også kan adoptere børn. Det afviser de kristelige demokrater.

* Skattepolitik

* CDU/CSU har lovet ikke at hæve skatter og afgifter. SPD kræver skattestigninger for de mest velhavende tyskere for at putte flere penge i uddannelsessystemet og i infrastruktur.

* Finansiering

12 arbejdsgrupper er under regeringsforhandlingerne blevet enige om tiltag på blandt andet sundhedsområdet, som anslås til at koste i omegnen af 50 milliarder euro. De skal nu barberes ned til 10-15 milliarder kroner.

* Ministerposter

14 ministerier skal være i spil i den kommende regering, hvoraf socialdemokraterne ventes at få de seks.

(Kilder: tagesschau.de, stern.de og dpa)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip