FAKTA: Smykkelovens bumpede vej mod vedtagelse

Skrevet af admin

26/01/2016

Mest læste i dag

Tirsdag skal det omstridte lovforslag L 87 om ændring af udlændingeloven vedtages.

Lovforslaget betyder blandt andet, at myndighederne kan beslaglægge flygtninges genstande. Samtidig forlænges retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse fra et til tre år.

Lovforslaget har ikke taget den lige vej til vedtagelsen, siden blå blok og Socialdemokraterne indgik aftale om stramningerne i efteråret. Her følger en tidslinje:

* 6. januar: Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) åbner for at "præcisere" lovforslaget efter kritik fra blandt andre De Konservative over smykkedelen.

* 8. januar: I det oprindelige udspil kunne myndighederne beslaglægge værdier for over 3000 kroner, men det opjusteres til 10.000 kroner.

* 12. januar: Det tilføjes, at personlige genstande med en særlig affektionsværdi ikke vil blive taget i bevaring - uanset værdien målt i kroner. Det betyder, at asylansøgere vil kunne beholde vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende.

Lovforslaget førstebehandles samme dag, og på et pressemøde kalder Løkke det for "det mest misforståede lovforslag i Danmarkshistorien".

* 13. januar: Både The Wall Street Journal, BBC, CNBC og The Telegraph giver spalteplads til de danske asylstramninger. The Wall Street Journal skriver blandt andet, at det danske lovforslag viser, "hvordan mistilliden til flygtninge vokser på tværs af Europa".

Samme dag bekendtgør EU-Kommissionen, at den vil se nærmere på, om stramningerne lever op til alle EU-regler.

* 14. januar: International New York Times bringer historien om de danske stramninger på forsiden: "Danmark, som engang brystede sig af sin åbenhed over for udlændinge, har sendt et noget andet budskab til flygtninge og migranter i løbet af de seneste måneder: Tænk jer om en ekstra gang, før I kommer hertil."

* 20. januar: Et flertal på 188 medlemmer af EU-Parlamentet mod 108 beslutter, at den danske regering skal inviteres til et møde i borgerrettighedsudvalget for at forklare lovforslaget.

* 21. januar: Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er til den femårige høring i menneskerettigheder ved FN's Menneskerettighedskommissionen. Her retter flere lande kritik mod den danske asylpolitik.

* 25. januar: Inger Støjberg og Kristian Jensen er i EU-Parlamentet for at forklare og forsvare lovforslaget over for borgerrettighedsudvalget.

Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, ft.dk og DR.

/ritzau/